Jeg har fået en ny yndlingsjulesang. Ikke sådan en formfuldendt smuk en, hvor sneen daler andægtigt ned, men mere sådan en slidt, lidt smagløs julesweater, der hiver den mere hjem på charme end på ophøjet kunstnerisk virksomhed.
Jeg synes nu alligevel, at der er noget langtidsholdbart over sangen, der er en duet fra sidste år med komikeren Jimmy Fallon og countrylegenden Dolly Parton.
Den gentager nemlig ikke bare klicheerne om gaver og kærlighed, men tager en af sæsonens store kulturkampe under kærlig behandling: Hvornår må man hive klejnerne og pynten frem fra den støvede kasse og begynde at fejre julen?
Som titlen »Almost Too Early For Christmas« antyder, er Fallon og Parton godt klar over, at de har fingrene i julekagedåsen: »There's still Halloween decorations/ And haters will say that it's wrong,« lyder det i duetten, før de to spøgefugle så alligevel ender med at træde ublu ud i den knædybe sne og tage hul på den store højtid trods de fordømmende blikke.
I udgangspunktet går jeg ind for et strengt juleregime, hvor store og små sjæle skal trækkes gennem den årlige tålmodighedstest med det grundprincip, at pinen skal trækkes så langt ud som muligt.
Men lige når det kommer til julens startskud, er jeg af den overbevisning, at man næsten ikke kan begynde for tidligt. Forventningens glæde er jo den største, og jo længere tid man kan gå og vente, mens man propper sig med kage, jo gladere bliver man jo logisk nok.
Jeg bliver altid lidt glad, når butikkerne fisker de første julegodter ud af posen, mens vi stadig har tocifrede temperaturer i femdøgnsprognoserne. Det indvarsler samtidig, at vi er sluppet igennem den dødsenskedsommelige keltiske halloween, der på det seneste har invaderet det regnvåde danske efterår.
Det viser sig imidlertid, at jeg ikke er kommet for tidligt, men snarere for sent i gang med mine juleforberedelser. Jeg elsker nemlig honninghjerters dybe, mørke, lidt støvede smag, men det viser sig, at de rigtige honningkagebagere har været i gang i adskillige måneder.
Honningkageopskrifterne kappes nærmest om, hvor tidligt i forvejen man skal lave fordejen til sine hjerter. Honning og mel skal nemlig modnes ganske langsomt over måneder, lyder det fra kenderne.
Jeg vidste det sådan set godt, fordi vi i flere år har haft ingredienserne til honninghjerter stående i køkkenskabet som et monument over, at jeg trods mine egne illusioner om det modsatte ikke ejer rettidig omhu.
DEN ENESTE VEJ ud af honninghjertets forbandelse er at finde en fastfoodudgave. Et hjerte af den allerdovneste slags, der kan flettes sammen på en eftermiddag, og sådan en fandt jeg til min store glæde hos Hjerteforeningen – og så endda en udgave med appelsin.
Ved nærmere granskning viste opskriften sig at stamme fra Ude og Hjemme, og selvom det ikke på samme måde satte mit onkelhumoristiske center i svingninger, så skal ret jo være ret.
Her følger i hvert fald min tillempede udgave.
Først selve kagen: Del to æg i blommer og hvider, og pisk blommerne med 50 gram muscovadosukker, 200 gram honning og skallen af en appelsin. Det skal blive som en luftig æggesnaps.
Derpå blandes mel, bagepulver og krydderier. Nogle opskrifter hælder rugmel i dejen, og det skal jeg helt sikkert prøve kræfter med en dag. Men jeg valgte blot at udskifte lidt af opskriftens hvedemel med lidt maltrugmel for at understøtte den dybe, mørke smag.
Jeg tog mig også den frihed at erstatte frisk ingefær med tørret, for det kan jeg bedre lide i kager, og så bød min kanelaversion mig at udskifte halvdelen af kanelen med nelliker, som jeg savnede i opskriften.
Alt i alt fører det til følgende blanding: 175 gram hvedemel, 25 gram maltrugmel, en teskefuld stødt kanel, en teskefuld stødt nellike, to teskefulde stødt ingefær, to teskefulde stødt allehånde og til sidst en teskefuld bagepulver. De tørre ingredienser vendes med æggesnapsen og saften af en appelsin.
Nu piskes æggehviderne stive. Rør lidt i dejen, og vend derpå forsigtigt resten af hviderne i. Nu fordeles det hele jævnt på en bradepande med bagepapir, og kagen bages omtrent 20 minutter ved 160 grader. Dæk kagen med et klæde for at holde lidt på fugten, køl af, og stik ud.
Så skal chokolade gøres klar til pensling: Hak 200 gram chokolade fint, og smelt halvdelen til omtrent 50 grader. Hæld lidt efter lidt den smeltede del i den resterende chokolade, og rør, til den bliver opløst.
Pensl nu hjerterne, og nyd det ganske autentiske hjemmelavede udtryk som et skævt, gammelt stykke julepynt eller en vakkelvorn, men charmerende julesang med et bankende hjerte af honning. Hellere færdig end perfekt.
Serveret: Spis klogere med vores ugentlige madklummer.