Jurnalister billede

Marta Sørensen

(f.1986) Marta Sørensen er journalist og assisterende litteraturredaktør. Hun er uddannet analytisk journalist og har en bachelor i musikvidenskab og engelsk. I 2010 var hun med til at stifte det satiriske nyhedsmedie RokokoPosten. Marta har tidligere været Faktisk-, debat- og assisterende kulturredaktør på Weekendavisen og skriver primært for første sektion og Bøger.
Fredag. Spermageddon nærmer sig på ...

Dagen ifølge Marta Sørensen

Så er det blevet fredag og dermed min sidste dag som nyhedsbrevskriver i denne omgang. Næste uge tager min kollega Søren K. Villemoes over: selverklæret smørrebrødssalafist og – ifølge den københavnske graffitimaler Spyo – et systembevarende fjols. Bedre anbefaling fås ikke.

Jeg vil forsøge at gøre min afsked storladen og derfor indlede min top-tre over ting, jeg går op i for tiden, med et for mig nyt og vældigt ord: Spermageddon. En sammenkobling af sperm og Armageddon, altså dommedag. 

Klammere udtryk har jeg næppe læst, og heldigvis er det ikke os på Weekendavisen, der har opfundet det.

1. Drag ud og mangfoldiggør Dem

Til gengæld har min kollega Gunver Lystbæk Vestergård skrevet om fænomenet, der beskriver mænds tilsyneladende ringe sædkvalitet som årsag til fertilitetskrisen. Eller hvad? For Gunver gendriver nemlig myten om, at den slappe sæd er skyldig; selvom kvaliteten er lav, har den ikke været faldende i mange år, og sædens succesrate ved kunstig befrugtning har været uændret de sidste to årtier. Og nu skal jeg nok lade være med at tale om sæd nogensinde igen.

Gunver angriber også andre myter om, hvorfor vi i Danmark – og mange andre lande – får færre og færre børn: Nej, det er ikke, fordi mødrene bliver ældre og/eller kvinderne generelt mindre fertile, og fertilitetsraten ville formentlig ikke stige, hvis vi gav mere økonomisk støtte til kunstig befrugtning – sådan som Mette Frederiksen lagde op til i sin nytårstale.

Det har nok heller ikke noget at gøre med frygten for klimaforandringer, kan jeg tilføje; det undersøgte jeg nemlig sidste år. Men hvad er så grunden til børnetørken? I min artikel havde sociolog Peter Fallesen flere bud: økonomi, job, boligforhold eller simpelthen manglende lyst.

Sidste mulighed fører dog bare til endnu et (vanskeligt) spørgsmål: Hvorfor har folk ikke lyst til at få børn? Tja, måske synes de bare, det lyder som virkelig hårdt arbejde, hvad man næppe kan fortænke dem i, så meget som småbørnsforældre (mig selv inklusive) jamrer over vores manglende søvn og frihed. 

Skyldes fertilitetskrisen moderne mænds slappe sæd? Nej, viser det sig. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen, Scanpix.
Skyldes fertilitetskrisen moderne mænds slappe sæd? Nej, viser det sig. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen, Scanpix.

Godt nok hævder nogle – for eksempel psykologiprofessor Paul Bloom, som min kollega Christian Bennike talte med for et par år siden – at mennesker ikke kun ønsker magelighed, men mening, og det leverer børn. Men hvad hvis man ikke har lyst til at tage chancen?

En anden årsag kunne være, at kravene til et godt forældreskab er højere end nogensinde i dag: Man skal være afslappet, men autoritativ. Stimulerende, men ikke en curlingmor. Økologisk, men ikke hysterisk. Hente så tidligt som muligt, aflevere så sent som muligt. Samtidig vil de fleste også gerne være boss ladies m/k på deres arbejde, have et farverigt sexliv, se deres venner med mere. Og så må man jo prioritere.

2. Legetøjsdag

Selv har jeg satset på livsmening i form af en søn, der lige nu er i børnehave. Her har de legetøjsdag hver fredag, hvilket betyder, at hvert barn må tage en dukke, et plasticgevær eller lignende med hjemmefra. Meget passende er det også i dag, at Apple udsender deres legetøj, den interaktive skibrille Vision Pro, der kombinerer virtual reality med en klassisk computerskærm. 

Når man tager det 600 gram tunge headset på, dukker skærme, apps og browsere op i ens synsfelt, man kan flytte ting rundt i luften med fingrene og se film på en altopslugende »skærm«. I Apples introduktionsvideo sidder den overvældede førstegangsbruger Will i et lækkert skandi-minimalistisk hjem og siger »hvaaad« til alt, hvad Vision Pro kan, selvom det meste minder ret meget om, hvad man i forvejen kan på en computerskærm, eller bare i virkeligheden.

I dag udsender Apple sit seneste stykke legetøj: den interaktive skibrille Vision Pro, der kombinerer virtual reality med en klassisk computerskærm. Foto: Justin Sullivan, Getty Images, Scanpix. 
I dag udsender Apple sit seneste stykke legetøj: den interaktive skibrille Vision Pro, der kombinerer virtual reality med en klassisk computerskærm. Foto: Justin Sullivan, Getty Images, Scanpix. 

For eksempel prøver Will mindfulness-appen, hvor ens synsfelt overtages af mørke og en mærkelig udflydende figur (man kunne måske bare have nøjedes med at lukke øjnene), mens en stemme siger »Indånd taknemmelighed, udånd omsorg«. Hvis det ikke er uhyggeligt nok, har hver Vision Pro-bruger sin egen »persona«, en åbenbart ret unheimlich avatar, som man kan bruge til at føre videosamtaler med andre.

Som De kan høre, er jeg ikke vildt imponeret, men jeg har et forslag til Apple, hvis de vil gøre produktet spiseligt for nonchalante bagstræbere som mig: Lav et headset, der gør samtlige mænd virkelig pæne og får mit hjem til at ligne Wills. Så er jeg klar!

3. Powerpar

Apropos pæne mænd har Vanity Fair, et af mine absolutte yndlingsmagasiner (12 dollar for et årsabonnement), udgivet et fremragende langt portræt af det smukke og hemmelighedsfulde skuespillerpar Cary Grant og Randolph Scott.

Artiklen siger ikke definitivt, at de to havde et forhold ud over det platoniske, men det mere end antyder flere af kilderne til gengæld, både biografier og såkaldte fanmagasiner. Sidstnævnte var filmstudiernes meget populære måde at promovere deres stjerner på via nøje kuraterede interviews (tænk Instagram-opslag med rigtig meget tekst), og her præsenterer Grant og Scott sig, som om de var et hvilket som helst andet powerpar i 1930ernes Hollywood. Mærkeligt, at det kunne lade sig gøre i datidens homoforskrækkede miljø. 

Var Cary Grant i et romantisk forhold med sin ven og skuespillerkollega Randolph Scott? Det mere end antyder flere kilder i et portræt i Vanity Fair. Foto: Ronald Grant Archive, Scanpix.
Var Cary Grant i et romantisk forhold med sin ven og skuespillerkollega Randolph Scott? Det mere end antyder flere kilder i et portræt i Vanity Fair. Foto: Ronald Grant Archive, Scanpix.

Men måske er det sådan, at hvis kulturen nærmest benægter eksistensen af bøsser, kan mænd være ret intime med hinanden, uden at nogen overvejer, at de måske – hey – kunne være kærester. Det har Anders Haahr Rasmussen skrevet en artikel om (side 9 i pdf'en); den er fra 2012, men stadig god. Artiklen hedder »Mikkels pik«, og således ender vi, hvor vi startede.

Jeg håber, at De har haft det sjovt den sidste uge, og hvis ikke, er det slut nu. God weekend!

Dette overblik udkommer også som nyhedsbrev. Læs mere og tilmeld Dem her.