Leder. Gør som tyskerne: Legalisér cannabis.

Joint venture

FÜR Legalisierung von Cannabis. Sådan stemte den tyske Bundestag i februar, og i mandags oplevede Brandenburger Tor i hovedstaden Berlin, som før gennem historien har været indhyllet i tæt krudtrøg, en tåge af en ganske anden og mere sløvende slags. Talrige tyskere indtog pladsen for på behørig vis at fejre, at loven nu endelig var trådt i kraft. Det er en lugt, tyskerne ikke mindst i de store byer kommer til at skulle vænne sig til. Spørgsmålet er, hvad vi her mod nord vil gøre for at forhindre de lovlige dampe i at blæse ind over landegrænsen.

DEN danske holdning til legalisering af cannabis har trods årtiers debat ikke rokket sig en tomme. Årsagerne er velkendte og ikke uden fornuft. Hashrygning kan ved hyppigt forbrug medføre øget risiko for psykotiske symptomer og forringelse af opmærksomhed, hukommelse og så videre. Det er kort sagt en dårlig idé at blive afhængig af hash, men det er nu heller ikke klogt at blive afhængig af alkohol, og alligevel tillader vi sprut ved enhver tænkelig lejlighed. I Tyskland er der desuden tale om en kontrolleret legalisering. Man må højst være i besiddelse af 25 gram cannabis, og tyskere over 18 har kun ret til at dyrke op til tre potplanter til eget brug. Det svarer til 50 gram cannabis.

FEDE indtægter fra hashsmugling og cannabissalg er desuden i årevis landet i Danmarks mest forbenede kriminelles lommer. Indvandrerbander og rockere har længe ført hidsige territoriekampe i Københavns gader og ikke mindst på Christiania, hvor tilfældige forbipasserende med jævne mellemrum må lægge krop til vildfarne kugler. På lørdag, 6. april, bliver Stadens berygtede Pusher Street gravet op som en symbolsk markering af, at den ulovlige hashhandel endelig er forbi. Den gades tvivlsomme aktivitet har man uden held forsøgt at gøre op med adskillige gange før, og det kræver nok en solid portion naivitet at tro, at det vil lykkes denne gang. Men følger vi Tysklands eksempel, fjerner vi de kriminelle hashsælgeres levebrød, også selvom politiet længe har sagt, at forbryderne i så fald bare finder andre indtægtsveje. Kan man uddelegere hashsalget til statsautoriserede butiksindehavere, er der sikkerhed for, at kvaliteten er i orden, og at salget foregår under ordnede – og fredelige! – forhold.

I Danmark har det ikke påvirket skiftende regeringer, at titusindvis af danskere, der ellers inden for alle andre områder fører en fuldkommen retskaffen tilværelse, jævnligt er at betegne som lovbrydere. En rapport fra Sundhedsstyrelsen i 2022 viste, at over 30 procent af alle unge under 25 år har prøvet at ryge hash. Det er ikke i sig selv en grund til at legalisere noget, at en betragtelig del af den danske befolkning bryder en bestemt lov, men det er et klart tegn på, at forbuddet de facto ikke tages alvorligt. En legalisering vil være en stadfæstelse af den normalitet, som stadig flere danskere omfatter cannabis med. Det kan ikke længere være politiets opgave at jagte, hvad frie mennesker udsætter sig selv for.

DANMARK bør kort sagt bruge legaliseringen i Tyskland til at gentænke det restriktive forhold til den euforiserende plante. Det kommer alligevel til at blive så godt som umuligt at holde den grænsehandel ude af landet, som med garanti vil opstå, medmindre vi har i sinde at indføre omfattende kropsvisitering ved grænseovergangen. Desuden kan en legalisering komme dansk landbrug, som ikke har den allerbedste presse for tiden, til gode. Hampplanter har den fordel i modsætning til køer og andre husdyr, at de indoptager CO₂ i stedet for at udskille det. Måske kan danske landmænd ligefrem indgå i et samarbejde med deres tyske kolleger. Et joint venture. kw

Læs tidligere ledere fra Weekendavisen her.