Satellit. FNs Narkotikakontrolråd advarer stærkt imod den tyske regerings planer om at legalisere salg af cannabis i detailhandlen. Det er angiveligt »uforeneligt« med en FN-konvention.

FN ser skævt til tyskerne

Tyskland har en regering af socialdemokrater, grønne og liberale, og de to sidstnævnte grupper har gennemtrumfet, at cannabis skal kunne sælges i detailhandlen. Det skal også være tilladt at dyrke et par hampplanter selv. I oktober fremlagde regeringen en lovskitse, hvor det tillades voksne at købe og besidde mellem 20 og 30 gram cannabis i planteform til rygning. Salget skal foregå fra licenserede butikker og ledsages af rådgivning.

Siden har man i Berlin afventet, at EU godkender planerne, men den tyske sundhedsminister, Karl Lauterbach, kunne fortælle i denne uge, at han indtil videre har modtaget »meget god feedback« fra Europa-Kommissionen.

I mellemtiden har en anden international organisation også blandet sig. Det er FNs Narkotikakontrolråd, og herfra bliver der advaret imod den tyske legalisering. Kontrolrådet skriver i en ny årsrapport, at den tyske regerings planer er »uforenelige« med den internationale konvention om narkotikapolitik, fordi det angiveligt vil øge risikoen for øget forbrug blandt unge.

Ifølge den tyske regering er kritikken dog skæv. Dels skal den planlagte legalisering ske under en striks regulering med omfattende rådgivning, dels vil unges sundhed blive beskyttet af, at ​​cannabisproduktionen overvåges af staten.