Kommentar. Venstres ministre snubler i deres eget barselshykleri.

Hævet over egen moral

Det er nemt at bestemme, hvordan andre bør leve deres liv, men når politikere ikke gør, som de selv prædiker, har de sjovt nok altid en god forklaring. De uddeler hurtigt en dispensation til sig selv, som de ikke under andre.

Kirkeminister Morten Dahlin nåede kun at holde barsel i tre dage, før han blev udnævnt som minister. Han stemte ellers ja til at øremærke 11 ugers barsel til fædre, men da han vendte tilbage til arbejdet før tid, betød de store ord om ligestilling ikke så meget alligevel. Efterfølgende har han holdt fem uger, kunne B.T. berette i sidste uge. Dermed er han oppe på 38 dage.

»Jeg har taget barsel og er meget glad for det. Jeg gjorde det ikke for ligestillingens skyld, men for min egen, min datters og min families. Jeg skal ikke blande mig i, hvad andre familier vælger at gøre, men jeg er glad for, at fædre nu også har gode muligheder for at tage barsel,« skrev han til B.T.

Der mangler ikke eksempler på, at politikere er bedre til at træffe beslutninger for deres egne familier end staten. På den måde er de nærmest helt menneskelige.

Ifølge B.T. holdt Nicolai Wammen syv ugers barselsorlov og Mattias Tesfaye seks uger. Pernille Skipper, der støttede øremærket barsel, længe inden det blev vedtaget, tog selv nul dage i 2021, da hun fik sit andet barn.

For at det ikke skal være løgn, har Marie Bjerre, selveste Venstres ligestillingsminister, taget endnu mindre barsel, end hun mener, at danske fædre bør. Med en baby på armen offentliggjorde hun på Facebook i 2021, at hun nu var tilbage i Folketinget efter kun otte uger. Hun er altså tilhænger af, at staten skal incitamentstyre, hvordan to forældre fordeler barslen imellem sig, men selv ville hun ikke finde sig i negative kommentarer om, at hun burde tage længere barsel. Ligestillingsministeren, der hellere end gerne blander sig i andres privatliv, tolererer tilsyneladende ikke, at andre blander sig i hendes.

Findes der ingen spejle på Christiansborg?

Mens politikerne betragter borgerne som skakbrikker, de kan rykke rundt på for at opnå den ideelle samfundsmodel, er lige netop deres familie/folkeskole/arbejdsliv en anden sag.

Tænk bare på dengang, Mette Frederiksen og Helle Thorning-Schmidt flyttede deres børn på privatskoler, selvom de mente, at vi andre burde støtte op om folkeskolen.

Eller dengang justitsminister Peter Hummelgaard forklarede sin ulovlige parkering foran børnehaven med, at han arbejdede utrolig meget og derfor prøvede at kompensere for sit fravær ved selv at aflevere sine børn om morgenen. Tror politikerne virkelig, at ingen andre har et vigtigt arbejde?

De fleste familier tager kun barsel en eller to gange, og politikerne detailregulerer dermed en tidsbegrænset periode på et antal måneder i folks liv. En periode, hvor folk kan være mellem job, studerende eller arbejdsløse, hvorfor de fleste har prøvet at lappe barslen sammen med feriedage og bedsteforældre, indtil der er plads i vuggestuen.

Ministrene illustrerer med egen person, hvor galt det går, når man bedriver moralpolitik. Ingen borgere bør interessere sig for, hvor meget eller lidt barsel Morten Dahlin har taget. Det ville være gavnligt, om det også gjaldt den anden vej.

Rettelse: Det fremgik tidligere af denne artikel, at kirkeminister Morten Dahlin havde holdt sammenlagt 10 ugers barsel sidste år og i år. Han har imidlertid kun holdt tre dage sidste år og fem uger i år.