Kontrovers. Den tyrkiske præsident Erdogan vil skabe en mere retfærdig verden, lyder ambitionerne i en ny bog, han angiveligt selv har skrevet. Interessen fra den læsende offentlighed har ikke været overvældende.

Sultan med skrivekløe

ISTANBUL – Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, er ikke ligefrem kendt for at være menneskerettighedernes vogter. Han lukker gerne munden på kritiske journalister, truer oppositionspolitikere og fængsler aktivister.

Derfor kan det godt forekomme lettere paradoksalt, at en præsident, som de seneste år har fået flere og flere diktatoriske tendenser, har skrevet en bog om, hvordan verden kan blive til et bedre sted.

En mere retfærdig verden er mulig lyder titlen på bogen, som Erdogan ifølge en pressemeddelelse skulle have forfattet helt på egen hånd. Bogen bliver oversat til engelsk, arabisk, tysk, fransk og spansk. Hvordan præsidenten i en stor nation, der er involveret i flere krige, arbejder for at fikse landets stadig haltende økonomi og endnu ikke har styr på det store coronasmittetal, skulle have tid til at skrive en bog, er der ingen nærmere forklaring på.

»Jeg spekulerer på, om han faktisk har taget sig tid til at skrive den her bog. Jeg tror det ikke. Jeg vil anskaffe den og læse den. Jeg vil prøve at forstå, hvad det er for en mere retfærdig orden, der skal sikres af et land, hvor uretfærdighed er en del af regeringsformen«, lød det blandt andet fra den tyrkiske journalist Fatih Portakal på Twitter.

MEN NU FORELIGGER de 211 sider, som er blevet mødt med larmende stilhed i den internationale presse. Dette på trods af at en stor reklamesøjle af bogens forside med et portræt af Erdogan har lyst ud over Times Square i New York, nogenlunde samtidig med at præsidenten ifølge tyrkiske medier uddelte eksemplarer til flere af verdens ledere, da de mødtes til FNs generalforsamling i metropolen 21. september.

I bogen peger Erdogan på den uretfærdighed, han mener hersker i verden. Han nævner flygtningestrømme, terrorisme og ikke mindst islamofobi som nogle af tidens største problemer. Verdenssamfundet og hermed Vesten er ifølge Erdogan dobbeltmoralsk, for hvordan kan man tale højt og helligt om menneskerettigheder, frihed og ligestilling, når man samtidig lader flygtninge drukne i Middelhavet og betaler Tyrkiet for at håndtere de massive flygtningestrømme? Det er hyklerisk, mener Erdogan. Og der er brug for, at nogen tager ansvar for at føre verden på rette kurs igen.

»I en tid, hvor barmhjertigheden er gået tabt, har vi ansvaret for at repræsentere retfærdighed og for at være samvittighedens stemme,« lyder en af sætningerne i bogen.

Med »vi« mener præsidenten selvfølgelig især Tyrkiet. FN og FNs Sikkerhedsråd har nemlig ikke formået at leve op til deres rolle som vogtere af verdensfreden:

»Nutidens problemer kan ikke løses af institutioner, der er skabt ud fra fortidens behov. Det er indlysende, at disse institutioner skaber nye problemer,« skriver præsidenten. Så der er brug for omfattende reformer, og Erdogan foreslår blandt andet, at FNs Sikkerhedsråd skal hæve antallet af faste medlemmer fra fem lande til 20 – et af dem skal naturligvis være Tyrkiet.

Det budskab understregede han igen i en tale til en konference afholdt af det tyrkiske statsmedie TRT efter bogens udgivelse:

»Det er ikke muligt for et system, hvor den muslimske verden ikke har noget at skulle have sagt, hvor kravene fra Afrika, Latinamerika og Sydasien ikke tages i betragtning, og hvor kun fem magtfulde landes interesser tages i betragtning, at fortsætte med at eksistere i sin nuværende form. Behovet for reformer i FN og andre internationale institutioner kan ikke længere ignoreres.«

INDTIL VIDERE har hovedvægten i tyrkiske mediers omtale af bogen ligget på kedelige referater af pressemeddelelsen. Næsten to måneder efter udgivelsen er det svært at finde en anmeldelse. Og blandt befolkningen, hvor præsidentens popularitet er dalende, har der heller ikke været iøjefaldende kommentarer til bogen. Tilsyneladende gider de færreste tyrkere læse præsidentens skriv, der ellers koster gavmilde 35 kroner.

Få politikere har dog været ude med riven og så tvivl om den tyrkiske leders troværdighed. En af dem er tidligere medlem af Tyrkiets største oppositionsparti Erdal Aksünger, der anklager præsidenten for at lyve.

»Man siger, at Erdogan har skrevet en bog (…) Jeg undrer mig over, hvordan han har fundet tid til at skrive en bog, når han tidligere har sagt ’Jeg har ikke tid til at læse bøger’,« lød det lettere skeptisk på Twitter kort efter bogens udgivelse.

Mere udfordrende lød kritikken fra Hüda Kaya, der er medlem af Tyrkiets prokurdiske parti, HDP. På Twitter anklager hun præsidenten for hykleri. Han burde kigge indad og ændre på den uretfærdighed, han selv er skyld i, mener hun. I marts blev ni af hendes partikolleger arresteret, to dage efter at en retssag om at forbyde partiet begyndte.

»De, der har skrevet uretfærdighedens bog, siger nu, at ’en bedre verden er mulig’,« skriver Hüda Kaya på Twitter og fortsætter: »Men handlinger siger mere end ord.«