Onsdag. Høj pistolføring skal genindspilles, belgisk borgmester gider ikke de nationalkonservative, og moderne arkitektur er stadig grim. Næsten alt er ved det gamle på ... 

Dagen ifølge Marta Sørensen

Godmorgen og god lilletorsdag. Solen skinner, og hvis ikke jeg var gravid, ville jeg toppe mit nyhedsbrev med en lille middagsdrink. Fordømt være Sundhedsstyrelsen og dens appel til mine hypokondriske neuroser!

Herhjemme brænder Børsen endnu, men inden vi skal tale om god og dårlig arkitektur, vil jeg indskyde en opmuntrende bizar nyhed fra underholdningsbranchen.

1. Høj lolføring

Pamela Anderson og Liam Neeson skal medvirke i en genfortolkning af Høj pistolføring. De ved, trilogien med helt hvidhårede Leslie Nielsen, der tog pis på politifilm i en tid, hvor såkaldte spoofs, altså parodier på velkendte genrer, var enormt populære. 

Vil Anderson og Neeson være sjove? Ja, det tror jeg, til dels baseret på den førstes lidt stenede og fandenivoldske aura i dokumentaren Pamela: A Love Story (2023) og hendes, ligeledes stenede og fandenivoldske, beslutning om bare at droppe makeup til premierer og den slags. Forfængelighed og lol går aldrig hånd i hånd. 

Neeson, der heller ikke bruger makeup, var sjovest i en selvparodierende bid fra serien Extras, hvor han – i rollen som sig selv – forsøger at tage springet fra seriøs Schindlers liste-skuespiller til komedie. Først fortæller han usmilende seriens hovedperson, Ricky Gervais, at Steven Spielberg valgte ham til Schindler-rollen, fordi Neeson var god til at lave lister. Da han dernæst skal improvisere en sjov scene, hvor han spiller en mand, der går til lægen, indleder han gravalvorligt med: »Min krop er proppet med aids.«

2. Det bedste og det værste 

Tilbage til arkitekturen: Mens brandfolkene stadig er i gang med at slukke Børsens ild, er et nyt brandvarmt emne dukket op, nemlig hvordan og hvorvidt bygningen skal genrejses. Min umiddelbare vurdering af folkestemningen: Det skal op igen, og det skal ligne det gamle. Ingen har – undtagen i spøg – overvejet, om et moderne palads i glas, stål og beton kunne erstatte renæssanceskønheden. Ingen har foreslået Bjarke Ingels Group til opgaven. 

Mit bud er, at kun en brøkdel af befolkningen generelt foretrækker moderne højhuse a la Ørestaden frem for noget mere gammeldags i mursten (og dragespir). Hvorfor vinder det første så næsten altid, når der skal bygges nyt? 

Danmarks 8. højeste højhus, Crowne Plaza Copenhagen Towers i Ørestaden. Foto: Martin Lehmann, Scanpix.
Danmarks 8. højeste højhus, Crowne Plaza Copenhagen Towers i Ørestaden. Foto: Martin Lehmann, Scanpix.

Kristian Kristiansen fra DTU havde et informativt bud sidste år, mens Jep Loft udpeger arkitektskolerne som skurken. Da vores egen Pernille Stensgaard anmeldte en jubilæumsbog for murerfaget, var det murstenens høje CO₂-aftryk, der gjorde det nødvendigt at gentænke byggeriet.

Loft kan jeg lide, fordi han som formand for foreningen Arkitekturoprøret kårer årets værste og bedste byggeri, og det er altid sjovt. Forleden vandt to Aarhus-bygninger begge afstemninger for 2023, og ganske forventeligt løb en fireetagers sag i mursten med den positive pris, mens en gigantisk grå kontorejendom på Europaplads modtog nitten. »Mange af stemmerne er afgivet i bitterhed,« sagde Jep Loft til Jyllands-Posten i den forbindelse, og ja, det forstår man jo godt.

3. Ingen nationalkonservative i vores gader

En anden begivenhed, der har vakt bitterhed, denne gang på højrefløjen: Den belgiske borgmester Emir Kir har fået politiet til at lukke en nationalkonservativ konference, NatCon, der begyndte i Bruxelles i går morges og er sat til at fortsætte i dag. Ifølge BBC dukkede politiet op sent tirsdag formiddag og forbød folk at komme ind til konferencen, men tillod de besøgende at komme ud. 

En af de indbudte, den franske politiker Eric Zemmour, fik således ikke mulighed for at tale. Andre gæster tæller Viktor Orbán, Nigel Farage og Mateusz Morawiecki, tidligere polsk premierminister, og på programmet er nationalstaten (god), EU (skidt), kristendom, familie (begge gode) og islam (skidt).

Belgisk politi lukkede i går en nationalkonservativ konference i Bruxelles. Foto: Dursun Aydemir, Scanpix.
Belgisk politi lukkede i går en nationalkonservativ konference i Bruxelles. Foto: Dursun Aydemir, Scanpix.

Ifølge Kir var det hele imidlertid skidt, og han skrev således på X i går, at i hans område er »det ekstreme højre ikke velkomment«. Hans officielle begrundelse for at lukke NatCon var sikkerhedshensyn, hvilket han har gentaget i dag, hvor en domstol imidlertid har tilladt konferencen at fortsætte.

I mellemtiden nåede både den belgiske og britiske premierminister, Alexander De Croo og Rishi Sunak, at fordømme lukningen som skadelig og uacceptabel. Flere påpegede også, at Emir Kir, denne fordømmer af det ekstreme højre, selv blev smidt ud af sit tidligere parti, fordi han flere gange var mødtes med medlemmer af et ultranationalistisk tyrkisk parti. Jeg mener selvfølgelig, at man skal have al mulig lov til at tale med højreekstreme typer. Også til konferencer.

Eller hvad? De kan jo protestere på msre@weekendavisen.dk. 

I mellemtiden sender jeg lollede og ytringsfrie hilsner.

Marta Sørensen

Dette overblik udkommer også som nyhedsbrev. Læs mere og tilmeld Dem her.