Kort nyt. Som den første i historien har en amerikansk mand fået indopereret en nyre fra en gris. 

Historisk nyre

En svinenyre er for første gang nogensinde blevet transplanteret til et levende menneske. Richard Slayman, en 62-årig amerikaner med alvorlig nyresygdom, var under kniven lørdag den 16. marts og vågnede efter en fire timer lang operation op med sin nye og allerede berømte nyre. I skrivende stund lyder det, at Slayman har det godt.

Den skelsættende operation giver håb om flere organtransplantationer fra dyr til mennesker, såkaldte xenotransplantationer.

Svinenyren, der blev indopereret i Slayman, kommer fra en minigris af racen Yucatan, hvis organer har cirka samme størrelse som vores.

Nyren er markant genetisk modificeret. Mere konkret har eksperter fra medicinalvirksomheden eGenesis, der har leveret den famøse nyre, benyttet gensaksen CRISPR-Cas9 til at fjerne skadelige grisegener og tilføje bestemte humane ditto, så nyren er mere forenelig med menneskekroppen og ikke inficeres med retrovirus fra svin. I alt 69 genmodificeringer blev det til.

Alene i USA venter i omegnen af 90.000 patienter på en ny nyre. Årligt mister godt 3.000 personer livet, mens de venter.

Foreløbig tillader de amerikanske myndigheder kun xenotransplantationer i sjældne tilfælde, hvor patientens liv ellers ikke står til at redde.

Kun to andre levende mennesker – to amerikanske mænd – har undergået en xenotransplantation. I begge tilfælde var der tale om modificerede hjerter fra svin.

Begge mænd døde som følge af komplikationer henholdsvis seks uger og to måneder efter operationen.

Massachusetts General Hospital, 21. marts

Nature.com, 22. marts