Kort nyt. Ny forskning afslører, hvorfor babyer dufter bedre end teenagere. 

Lugten af teenager

Spædbørn dufter, teenagere lugter. Mens spædbørns særlige og søde velduft synes universelt tiltrækkende, er lugten af teenager sjældent lige så umiddelbart dragende.

Nu kan forskere præsentere noget af forklaringen.

I et nyt studie har lugtforskere med tyske Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg i spidsen lokaliseret og sammenlignet kemiske forbindelser med betydning for kropslugt hos henholdsvis børn under tre år og teenagere fra 14 til 18 år. Forbindelserne blev fundet ved at sy vatrondeller ind i børnetøj og T-shirts, som forsøgspersonerne sov med.

Da forskerne siden analyserede prøver fra deltagernes armhuler, fandt de en lang række forbindelser, som gik igen hos både små og store. Der var dog også enkelte nævneværdige forskelle.

I vatrondellerne fra teenagere fandt forskerne to steroider, der lugter af sved, urin og musk. Eksperterne fandt desuden højere niveauer af seks carboxylsyrer – sure organiske forbindelser – der blandt andet dunster af ost og ged.

I prøverne fra de små børn var der omvendt forbindelser, der dufter af blomster.

Der er tale om et relativt lille studie med i alt 36 forsøgsdeltagere – 18 små børn og 18 teenagere. Forud for indsamlingen af prøverne bad forskerne de medvirkede børn og teenageres forældre om at sikre, at der ikke blev serveret stærkt lugtende fødevarer som asparges, løg og kål 48 timer før, ligesom alle forsøgspersoner blev bedt om at vaske sig med parfumefri sæbe.

Den markante forskel på småbørn og teenagere skyldes ifølge forskerne formentlig, at puberteten forandrer produktionen af sved og det fedtsyreholdige sekret talg i huden.

En konstruktiv vinkel på opdagelsen lyder, at resultaterne ifølge forskerne kan bruges til at udvikle deodoranter, der mere målrettet maskerer de knap så tiltrækkende teenagenoter.

Communications Chemistry, 21. marts

The Guardian, 21. marts