Satellit. Efter nye videoer med russisk fangemishandling kalder præsident Zelenskyjs rådgiver Rusland for »et land af kannibaler, der nyder tortur og mord«. De russiske myndigheder nægter konsekvent, at man har været involveret i krigsforbrydelser.

Bestialsk vold stjæler billedet

Kneblet, kastreret med en hobbykniv, henrettet med skud i hovedet og trukket i et reb gennem gaden. Flere videoer, der har cirkuleret på forskellige kanaler på det sociale medie Telegram, viser efter sigende en ukrainsk krigsfange, der bliver mishandlet og henrettet af to russisktalende mænd. Den ene af de camouflageklædte overgrebsmænd bærer et emblem med det notoriske »Z« og om armen Sankt Georgs orangesorte bånd – et symbol, der går tilbage til zarernes Rusland.

Videoerne har skabt international opmærksomhed på behandlingen af krigsfanger under krigen i Ukraine. Også andre videoer og billeder viser efter sigende mishandling, henrettelser og bestialsk omgang med ukrainske krigsfangers lig.

Mykhajlo Podoljak, rådgiver for præsident Volodymyr Zelenskyj, skrev i et tweet med henvisning til videoerne, at Rusland er »et land af kannibaler, der nyder tortur og mord.«

Samtidig eksploderede et fængsel i den russiskkontrollerede Donetsk-region, der huser ukrainske krigsfanger. Her skulle 53 have mistet livet. Ukraine beskylder Rusland og de prorussiske myndigheder i Donetsk for at stå bag eksplosionen i ønsket om at dække over mishandling af fangerne. Ukraine bliver omvendt beskyldt for at have angrebet fængslet med et langtrækkende HIMARS-missil.

Desuden er skæbnen for flere tilfangetagede udlændinge, der er anklaget eller dømt for at være lejesoldater, også usikker. Flere er blevet dømt til døden af myndighederne i Donetsk Folkerepublik.

De russiske myndigheder nægter konsekvent, at dets militær på noget tidspunkt af krigen har været involveret i krigsforbrydelser, og samtidig anklages de ukrainske styrker for selv at stå bag summariske henrettelser af krigsfanger.