Fredag. Fragile ældre, fiktive formuer og fredagsfunk. Her er ...

Dagen ifølge Synne Rifbjerg

Har De gået og sukket efter lys og bedre vejrudsigter, kommer her en ringe trøst. På DRs hjemmeside spørger man, om Danmark er forberedt på en tid med flere solstorme, og selvom ordet sol indgår, er det ikke bikinivejr, og svaret er nej. 

En solstorm er en eksplosion på Solens overflade, der sender et hav af elektrisk ladede partikler mod Jorden, og det påvirker Jordens magnetfelt. Hvis der kom sådan en voldsom en nu som den, der ramte sidste gang i 1859, vil det, siger lektor ved Institut for Geoscience på Aarhus Universitet Christoffer Karoff, ødelægge al elektronisk infrastruktur på Jorden. 

Men også give mere nordlys.

Min hjerne reagerer irrationelt og tænker umiddelbart, hvor lyder det smukt: ingen skærme og så masser af nordlys, måske er det svaret på vor mistrivsels vinter. 

En ny dag truer, som Søren Brun siger i Radiserne. Velkommen til fredagens nyhedsbrev.

1. Alder ingen hindring

Trump er 77 år gammel, Biden er 81, og det er ikke alderisme at sige, at det er de to ældste præsidentkandidater, USA har mønstret, det er sandheden. 

I New York Times spørger man i denne uge, hvad vi ved om deres respektive helbred, og det korte svar er: det, de herrer beslutter sig for, at vi skal vide, med andre ord meget lidt.

Deres livlæger forsikrer de noget bekymrede vælgere om, at alt er godt, men ingen af de to mænd har fået foretaget en test af deres kognitive evner, som mange andre – og yngre – folk i betroede og ofte mindre betroede stillinger skal gennemgå. For eksempel hvis man skal have fornyet sit kørekort i en bestemt alder, og man må nok sige, at være præsident i USA kræver det store kørekort.

Den 77-årige Donald Trump har ikke følt sig for fin til at prale med den demenstest, han tog i 2018, hvor han svarede rigtigt på alle 30 spørgsmål. Foto: Rebecca Cook, Scanpix
Den 77-årige Donald Trump har ikke følt sig for fin til at prale med den demenstest, han tog i 2018, hvor han svarede rigtigt på alle 30 spørgsmål. Foto: Rebecca Cook, Scanpix

En halv snes førende eksperter i aldring siger, at der er visse uafviselige karakteristika for folk, der runder de 80. Kroppen bliver mere skrøbelig, risikoen for demens stiger stejlt, det tager længere tid at komme sig, hvis noget sker, man kan pludselig falde død om.

Begge kandidater har vrøvlet og forvekslet navne, det er ikke nødvendigvis så slemt, alle kan have en dårlig dag. Det var værre, at Robert K. Hur, der undersøgte Biden for hans noget lemfældige omgang med statens hemmelige papirer, kaldte ham »en ældre herre med nedsat hukommelse«.

Trump har til gengæld pralet med den demenstest, han tog i 2018, hvor han svarede rigtigt på alle 30 spørgsmål. Hans læge i Det Hvide Hus sagde dengang, at »Præsidenten er mentalt meget, meget skarp, meget intakt«. Trump dikterede. 

Trump praler igennem med sin succes (fra 2018), mens andre lægelige kapaciteter straks bemærkede, at stort set alle, der ikke lider af demens eller alzheimers, bør svare hundrede procent rigtigt. 

Det er nemlig ikke personens intellekt, der bliver målt i den pågældende test. 

Vi håber, at vælgernes kognitive evner er i top til november.

2. Ejendommeligt

De nye ejendomsvurderinger skulle styrke befolkningens tillid til staten, men ak, det modsatte er sket. Det konkluderer Folketingets ombudsmand Niels Fenger efter at have undersøgt en lang række klager fra boligejere, hvis almindelige parcelhuse har fået sat deres grundværdi langt højere end værdien af den samlede ejendom. Som eksempelvis en sommerhusgrund, hvor der måtte bygges et enkelt sommerhus, nu vurderet til 270 millioner kroner. 

Politiken kan også referere, at skatteministeren Jeppe Bruus har sagt, at det er »helt på månen«. 

Boligejerne er ikke blevet hørt, Vurderingsstyrelsen har ikke skullet begrunde vurderingerne, og boligejerne har ikke kunnet klage over dem. 

De nyeejendomsvurderinger skulle styrke befolkningens tillid til staten. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen, Scanpix
De nyeejendomsvurderinger skulle styrke befolkningens tillid til staten. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen, Scanpix

Men det syntes politikerne ikke var helt på månen, for det var med i Vurderingsstyrelsens beregninger, at 25-30 procent af beregningerne ville være så forkerte, at de skulle laves om senere.

Nå. Men dah!, som mange sagde engang for ikke så længe siden, det fandt ombudsmanden altså »ikke egnet til at understøtte tilliden til skattemyndighederne«, og det forekommer faktisk at være en helt præcis vurdering.

3. Thank God it's Friday

Er en passende udgangsbøn. Det er blevet en helt almindelig talemåde, når arbejdsugen nærmer sig sin afslutning, og det stammer fra en film af samme navn fra 1978, hvor disco var på sit højeste med kropsnært glimmertøj, dans på biltage, dj i et cockpit hævet over dansegulvet, rå mængder af dampende tøris, hotpants og indbukket pagehår. 

Det er svært at bevare pessimismen, når Donna Summer synger Last Dance.

Funky fredag til alle og tak for denne gang.

Venlige hilsner
Synne Rifbjerg

Dette overblik udkommer også som nyhedsbrev. Læs mere og tilmeld Dem her.