Satellit. Nigerianske myndigheder tilbød ifølge en tidligere nigeriansk topembedsmand at tage imod formodede pirater og retsforfølge dem.

Efterdønninger

Den danske regering synes selv, at den har truffet den mindst ringe beslutning vedrørende de fire formodede pirater fra Nigeria, der sad fanget på fregatten Esbern Snare i Guineabugten. Tre er blevet løsladt i en gummibåd med kurs hjem mod Nigeria, mens en nu sidder varetægtsfængslet i Danmark.

De nigerianske myndigheder er åbne og villige til at samarbejde med alle om pirateri. Ingen kan benægte det.

Dakuku Peterside, tidligere administrerende direktør i den nigerianske søfartsstyrelse, NIMASA

Men fra et nigeriansk perspektiv er beslutningen om at løslade de mistænkte »totalt uacceptabel«, fortæller Dakuku Peterside, der er tidligere administrerende direktør i den nigerianske søfartsstyrelse, Nigerian Maritime Administration and Safety Agency (NIMASA), og tidligere parlamentsmedlem. Han har stadig tæt kontakt til de nigerianske myndigheder.

»Jeg kan med sikkerhed fortælle dig, at de nigerianske myndigheder ikke er glade,« siger han til Weekendavisen.

Ifølge Dakuku Peterside tilbød NIMASA de danske myndigheder at tage imod de formodede pirater, efterforske hele sagen og begynde en retssag om pirateri. Nigeria har en antipiraterilov fra 2019, som blev brugt i sommeren 2021, da ti mænd blev idømt 12 års fængsel hver.

»De nigerianske myndigheder er åbne og villige til at samarbejde med alle om pirateri. Ingen kan benægte det,« siger Peterside. kid