Jurnalister billede

Bo Bjørnvig

(f. 1947) anmelder og kommenterer dansk og udenlandsk litteratur, bl.a. historisk litteratur, science fiction m.m. Cand.mag i historie og litteraturvidenskab fra Københavns Universitet og fhv. undervisningsassistent, ekstern lektor og højskolelærer. Bo har skrevet for Weekendavisen siden 1982 og undervejs bidraget til bøger som Lystmord, Henrik Stangerup, I begyndelsen var lyset m.fl.
I udbrud. Agatha Christie er på vej til at blive et feministisk ikon.

Kvindesag

»Bogen er tilegnet Agatha Christie, som vi begge kan takke for vores interesse for krimier.«

Står der på første side i Ragnar Jónasson og Katrín Jakobsdóttirs netop udkomne krimi Reykjavik. Og de to er ikke hvem som helst: Jónasson er en af Islands bedste krimiforfattere og udkommer over hele verden, og Jakobsdóttir er Islands statsminister samt litterat med speciale i islandske krimier.

Men, slog det mig, hvordan kan netop de to tippe med hatten for en senvictoriansk forfatter, der på ingen måde støttede kvindesagen? Især Jakobsdóttir, som er klar feminist? Og så i disse tider, hvor koryfæer helst skal bestå ideologitesten?

Hvilket Agatha Christie på ingen måde gør. I sin selvbiografi skriver Christie blandt andet, at kvindens frigørelseskamp er et selvmål, som giver kvinden dobbeltarbejde, idet hun både skal klare husholdningen og tjene penge.

Gillian Gill, professor, feminismespecialist og forfatter til en biografi om Christie, Agatha Christie. The Woman and Her Mysteries (1990), skriver her: »Om noget er [Christie] radikal antifeminist i sine udtalelser.«

Men så kommer tilgivelsen: Gill besluttede at »se hen over, hvad Christie siger om sig selv og i stedet se på hendes bøger«. 

Hvor Christie består ligestillingstesten, især i Miss Marple-romanerne; Marple betragtes i dag som et feministisk ikon.

Siden er det kun gået fremad. For eksempel nævner Silvia Baucekova, ph.d. i britiske og amerikanske studier, i en analyse fra 2021, »Femininitetsproblemet i Agatha Christies romaner«, at Christie i stigende grad forsvares af feministiske eksperter.

Det er, som om Agatha Christie er lavet af et særligt uforgængeligt stof, for trods anklager om antifeminisme, finlitterær rynken på næsen og krimilitterær afstandtagen fra den klassiske engelske krimi til fordel for den hårdkogte amerikanske krimi, så overlever hun alt og filmatiseres i én uendelighed.

Derudover er hun en af de mest læste forfattere i verden; ifølge Guinness (dem med rekordbøgerne) har hun solgt over to milliarder bøger og er dermed den mest solgte fiktionsforfatter nogensinde.

Og nu er hun på vej til at blive et feministisk ikon! Hvilken fejring venter ikke på 50-årsdagen for hendes død om to år.