Bogdebat. Hyg dig bare med Salmonsens. Så kan vi andre blive opdateret på Wikipedia.

Salmonsens eller Wikipedia?

Ifølge Emil Leth Beiter (ELB) i WA #07 er internettet blevet dummere. Jo, der findes viden, men den er angiveligt begravet imellem spam, scam og reklamer. Så ELB har droppet nettet og i stedet købt Salmonsens Konversationsleksikon, anden udgave fra 1915-1930. 99.000 artikler, 26 bind, 40 kilo, 200 kroner. 

Jo, indrømmer han: Opslaget om dinosaurer er forældet, og beskrivelsen af »australnegre« er heller ikke helt i skabet. Mon ikke han også savner lidt af det, der er sket siden 1930? Men ellers er det idel lykke: læsning i fred for reklamer. Gode og ikke digitale distraktioner. Og så er viden på papir jo altså »beviseligt« bedre at læse end viden på skærm (hvor ELB så ved det fra – ikke fra Salmonsens, i hvert fald).

Et af ELBs kerneeksempler er opslagsordet »keltomani«. Om det står der til ELBs begejstring i Salmonsen, at det handler om »den uvidenskabelige rumsteren med keltiske sprog«. Men slår man det op på Google, er resultatet ifølge ELB kun et spørgsmål: »Mente du kleptomani

Nej, ELB, det passer ikke. Det er rigtigt, at Google foreslår »kleptomani«. Men i samme sætning tilføjer den, at hvis man nu faktisk mente keltomani, skal man bare klikke på ordet. Gør man det, henvises man først til Meyers Fremmedordbog, som udkom første gang i 1837 og i sidste, forbedrede udgave i 1924. Den er i dag tilgængelig i en – gys – digital version i samme form som den trykte bog. 

Dernæst føres man til et meget omfattende opslag på Wikipedia om »keltere«: kelternes historie fra det 1. århundrede over keltisk mytologi til vor tids pankeltiske bevægelser og organisationer. Undervejs redegør opslaget for »genopdagelsen af den keltiske arv og konstruktionen af kelticitet«, ligesom det gennemgår traditionelle invasionsteorier og moderne forskning. Der er 21 kildehenvisninger og to solide, eksterne referencer. Senest ændret 20. november 2023 kl. 07:16.

Så hyg dig bare med Salmonsens, ELB. Så kan vi andre blive opdateret på Wikipedia.

Lars Qvortrup er professor emeritus.

Dette er et debatindlæg og udtrykker derfor alene skribentens holdning. De kan indsende forslag til debatindlæg på opinion@weekendavisen.dk