Satellit. Protesterne mod coronarestriktioner og vaccinekrav breder sig. Canada griber til nødret – mens New Zealand forsøger at køre demonstranterne træt med frikadellepop i en uendelig båndsløjfe.

Muzakken spiller

I over en uge har lastbilchauffører lammet store dele af Canada i en protest mod coronarestriktioner og vaccinekrav. Mandag meddelte premierminister Justin Trudeau, at regeringen for første gang nogensinde iværksætter nødretsbestemmelser fra 1988 for at modvirke truckerprotesten, som foregår under slagordet Freedom Convoy.

Loven fra 1988 giver regeringen mulighed for midlertidigt at begrænse forsamlingsretten og bevægelsesfriheden. »Det handler om at bevare canadiernes tryghed, beskytte deres job og genskabe tilliden til vore institutioner,« udtalte Trudeau ifølge CNN på en pressekonference i Ottawa.

I New Zealand har politikerne taget helt andre midler i brug. Inspireret af de canadiske protester samledes tusinder af demonstranter i weekenden i Wellington, ligeledes i protest mod vaccinekrav. Det kom til sammenstød, og politiet arresterede over 100 personer.

Demonstranterne har siden slået sig ned i en park ved parlamentet, hvorefter parlamentsformand Trevor Lammard ifølge BBC har iværksat en opfindsom bortskræmningstaktik: Fra højttalere spilles en håndfuld af crooneren Barry Manilows største hits, herunder »Mandy« og »Could It Be Magic«, i en evindelig sløjfe, dog iflettet vaccinebudskaber og det spanske – og objektivt ganske nerveslidende – 1993-hit »Macarena«. jjak