Jurnalister billede

Kathrine Tschemerinsky

(f. 1988) er kulturredaktør på Weekendavisen. Uddannet i antropologi fra Københavns Universitet og Columbia University, New York. Startede med at skrive for Atlas Magasin, og har siden 2015 gjort det på Weekendavisen, hvor hun også har redigeret sektionen Bøger. Har tidligere boet i Jerusalem, og undersøger i dag gennem kultur som prisme, hvem vi var, og hvem vi er ved at blive.
Kommentar. Ubehagelige ting forsvinder ikke, bare fordi man ignorerer dem.

Man skal ikke true med at gå, man skal true med at blive

I denne uge deaktiverede jeg både min Facebook- og X-profil på grund af de modbydelige kommentarspor, som dukkede op, hver eneste gang jeg loggede ind på en af de to platforme. Jeg har aldrig delt særlig meget på sociale medier, men jeg har naturligvis »været der«, både fordi jeg var nysgerrig, og fordi jeg betragtede det at følge med som en del af mit job. Jeg trak stikket, fordi X og Facebook var begyndt at præge min virkelighedsopfattelse på en uhensigtsmæssig måde. 

Lige siden Hamas-angrebet 7. oktober og Israels efterfølgende offensiv i Gaza er Facebook og X blevet steder, hvor hadtale trives, og ligesom et dårligt arbejdsmiljø præger ens velbefindende, så begynder man også at få det dårligt, hvis man befinder sig længe nok på en platform, hvor vanvittig og ubehagelig opførsel accepteres. Man begynder ligefrem at tro, det samme regelsæt gælder i den fysiske verden.

Dette er ikke en lovprisning af livet uden sociale medier. For knap nok havde jeg frisat mig selv, før jeg kom i tanke om noget, som den tidligere overrabbiner Bent Melchior engang sagde til mig med løftet pegefinger: »Man skal ikke true med at gå, man skal true med at blive.« Bent Melchiors pointe var, at ubehagelige ting ikke forsvinder, bare fordi man ignorerer dem.

Tirsdag bragte Weekendavisen det første interview med mellemøstkorrespondenten Jotam Confino, efter at det kom frem, at TV 2 har valgt fremover at benytte tv-stationens egen journalist Rasmus Tantholdt til at dække Mellemøsten. Jotam Confino, som efterfølgende har indgået en samarbejdsaftale med B.T., har ellers dækket krigen fra Israel for TV 2 lige siden Hamas-angrebet 7. oktober. Men som Mads Staghøj forklarede i sin artikel:

»Confino har siden krigens begyndelse været udsat for en voldsom kampagne fra seere, der anklager den dansk-jødiske journalist for at tage Israels parti i konflikten på grund af sit ophav. Kendte debattører har tordnet mod ham – sangeren Isam B har opfordret til boykot af TV 2 Nyhederne på grund af korrespondenten, mens Asmaa Abdol-Hamid offentligt har spekuleret i, om han er israelsk påvirkningsagent. Han modtager jævnligt dødstrusler. Det er den smædekampagne, Jotam Confino mener, TV 2 nu bukker under for.«

Nogle af Jotam Confinos kritikere har på helt sober vis løbende sat spørgsmålstegn ved hans journalistik. Lad mig slå fast, at det ikke er urimeligt at diskutere journalisters kildevalg, vinkling og analyser. Den slags udvekslinger er en del af den kritiske oplsyningstradition og eksisterer i kraft af, at vi alle er enige om det, som den tyske filosof Habermas har kaldt »det bedre arguments tvangløse tvang«. 

Problemet er, at Jotam Confino ikke bare er blevet mødt af gode modargumenter. Hans tilstedeværelse har fremkaldt en i dansk kontekst hidtil uset antisemitisk kampagne, som han altså har valgt at besvare, primært på X. I interviewet med Jotam Confino medgiver han selv, at hans beslutning om at svare igen på hadtalen har skadet hans situation, og jeg må indrømme, at jeg i de forgangne måneder flere gange har tænkt, at han burde fokusere på sit arbejde frem for at reagere på de perfide personangreb. Han kunne jo sådan set bare vælge at deaktivere sine profiler på Facebook og X.

Men det, som foregår lige nu, er ikke Jotam Confinos problem alene. Det er vores allesammens problem. Torsdag offentliggjorde Det Jødiske Samfund en ny rapport om omfanget af antisemitiske ytringer mod jøder i Danmark i 2023. Af i alt 121 registrerede hændelser er 101 registreret efter Hamas’ terrorangreb på Israel 7. oktober. Det er uacceptabelt og understreger på akut vis, at vi som samfund må tage afstand fra hadtale, uanset om den finder sted i den fysiske eller virtuelle verden. At deaktivere sin profil i håb om at fortrænge det ubehagelige kommer ikke til at løse problemet.

Denne kommentar blev også bragt i Weekendavisens ugentlige kulturnyhedsbrev, Ej blot til lyst.