Falsificeret. Er det mest klimavenlige juletræ af gran eller plastic? En talkrig er brudt ud.

Det grønneste juletræ


I Falsificeret udfordrer vi hver uge vedtagne sandheder, afliver forældet viden og ser på fusk og fejl i forskningens verden.

Det, vi troede, vi vidste

I disse dage oversvømmes vi med gode tips og ideer til, hvordan vi kan holde en klimavenlig jul, og her er juletræet ofte genstand for opmærksomhed.

Sidste år beregnede den grønne tænketank CONCITO således, at det ud fra et klimasynspunkt er bedre at købe et plastictræ i stedet for at fælde et nyt juletræ hvert år, dog under forudsætning af, at man bruger plastictræet i mindst fem år.

Det, vi ved nu

Ifølge brancheforeningen Danske Juletræer er det til gengæld kun en fordel for klimaet, hvis vi køber nye juletræer hvert år, og de henviser til, at den teknologiske rådgivningsvirksomhed FORCE Technology har udarbejdet en livscyklusanalyse af deres juletræsproduktion.

Ligesom alle andre træer optager juletræer CO₂, når de vokser i skoven, og beregner man hele produktionsvejen frem til juletræsmarkedet, bliver resultatet, at der faktisk følger en lille klimagevinst på 600 gram opsamlet CO₂ med hvert juletræ. For de økologiske juletræer, der har et lidt højere forbrug af maskineri under produktionen, er klimagevinsten dog kun det halve, og set fra en klimavinkel skal man holde sig helt fra de potteproducerede juletræer.

Den positive klimagevinst forudsætter dog, at juletræet efterfølgende bliver brændt, så det kan bruges i energifremstillingen.

Men …

Klimagevinsten er så lille, at hele regnskabet afhænger af, hvordan man transporterer sit juletræ hjem fra juletræsmarkedet. Hvis man bruger bilen til at køre træet hjem, må man ifølge analysen ikke køre mere end fire kilometer, før CO₂-udledningen fra bilen overstiger gevinsten ved juletræet. Men selvom man ikke henter juletræet til fods, så repræsenterer juletræet alligevel nok den mindste del af juledagenes klimabelastning. jopp

Radio4, 11. december