Satellit. Hongkongs Beijing-støttede ledelse strammer skruen. Nu er en 20-årig forkæmper for uafhængighed af Kina blevet idømt flere års fængsel under den skrappe sikkerhedslov.

Befri Hongkong

En domstol i Hongkong dømte tirsdag den 20 år gamle aktivist Tony Chung til tre år og syv måneder i fængsel, fordi han har talt for uafhængighed fra den kinesiske folkerepublik blandt andet på Facebook.

Han blev dømt under en ny national sikkerhedslov, som Beijing gennemtrumfede i juli 2020 for at skærpe kontrollen med byen og dens godt syv millioner indbyggere efter måneder præget af voldsomme demonstrationer.

Chung blev arresteret af Hongkongs politi sidste år, angiveligt lige inden han forsøgte at søge asyl på byens amerikanske konsulat. Han er tidligere leder af studenterorganisationen Studentlocalism, som opløste sig selv kort før indførelsen af den nye lov sidste sommer. Men han fortsatte med at lægge beskeder på gruppens Facebook-side, hvilket medvirkede til denne uges fængselsdom.

Politisk aktivisme med brod mod Beijing og Hongkongs egen kinesiskstøttede ledelse er svundet kraftigt ind, siden loven trådte i kraft for knap halvandet år siden. En række demokratiforkæmpere sidder i fængsel, og andre holder lav profil. Amnesty International meddelte i sidste måned, at det ville trække sig ud af Hongkong fra årsskiftet, med henvisning til at sikkerhedsloven gør det »praktisk umuligt for menneskerettighedsorganisationer i Hongkong at arbejde frit«. harms