Jurnalister billede

Mette Rodgers

Satellit. Den britiske regerings længe varslede Rwanda-lov blev i denne uge stemt igennem på trods af modstand fra både opposition og Overhus. Men der vil gå flere måneder, før de første migranter bliver deporteret.

Rwanda-lov endelig vedtaget

Efter et længere slagsmål med det britiske Overhus lykkedes det mandag den konservative premierminister, Rishi Sunak, at få vedtaget den såkaldte Rwanda-lov, der skal gøre det muligt at deportere asylansøgere til det afrikanske land.

Medlemmer af Overhuset – inklusive fra Sunaks eget parti – forsøgte forgæves at presse en række ændringsforslag igennem, fordi de mente, at loven ville være i strid med landets forpligtelser under en række internationale konventioner. Blandt andet fordi de britiske domstole med den nye lov mister retten til at vurdere, hvorvidt Rwanda er et sikkert land.

Den nye lov pålægger således domstolene at »behandle Republikken Rwanda som et sikkert land«. Det sker med henvisning til, at regeringen har indgået en ny traktat med Rwanda, der forpligter landet til at overholde konventionerne, efter at britisk højesteret i november konkluderede, at det ikke var forsvarligt at udsende asylansøgere til Rwanda på det foreliggende grundlag Den nye lov giver også regeringen bemyndigelse til at se bort fra domme fra internationale domstole.

»Disse fly vil lette ligegyldig hvad,« sagde premierminister Sunak på en pressekonference mandag og hævdede, at deportationerne vil afskrække migranter fra at foretage den farlige rejse over Den Engelske Kanal fra Frankrig.

Tirsdag omkom fem migranter, da de faldt ud af en gummibåd med flere end 110 passagerer.

Sunak tilføjede dog, at det første fly først vil blive sendt af sted om 10-12 uger.

Iagttagere forventer, at migranter, der får at vide, at de vil blive deporteret, vil forsøge at afprøve udrejseordren ved domstolene. Det er uklart, hvad der i så fald vil ske. rod