Møllers have. Til Deres indre vinbonde skal det siges, at vinplanter er opmærksomhedskrævende. 

Svulmende klaser

Vindruer har været dyrket i Danmark i mindst 800 år. Helt præcist hvornår de første vinplanter blev sat i jorden, og de første druer blev høstet her i landet, vides ikke, men givetvis blev der både dyrket vindruer og fremstillet vin i 1200-tallets klostre, navnlig hos cistercienserne.

Den lille istids temperaturfald og reformationens nedlæggelse af klostrene gav et dyk i avlen, men selv i de koldeste perioder har der stået vinplanter på lune steder og op ad sydmure rundtomkring. Det vides med sikkerhed, at adel og kongemagt dyrkede eller rettere lod dyrke vin i 1500-tallet og frem. Siden tog avlen til igen, og også i 18- og 1900-tallet blev der dyrket druer og flere steder lavet vin af det høstede. Fremgangen er fortsat, tydeligt begunstiget af klimaændringerne og brug af nye, velegnede sorter. Uden tvivl har der aldrig nogensinde før været så mange vinstokke, blevet høstet så mange druer og fremstillet så meget druevin i Danmark som efter årtusindskiftet. Vinranker i drivhuse og langs havemure fik følgeskab af egentlige vinmarker og -gårde.

skovnat
(f. 1957) er forstkandidat fra 1983. Han er deltidsansat på GEUS, hvor han bl.a. arbejder med naturskovsdynamik, vegetationshistorie, biodiversitet og naturbeskyttelse. Desuden selvstændig konsulent med rådgivning, formidling og naturforvaltning (bl.a. på Rungstedlund) som hovedopgaver. Han har været redaktør på skovbindet i ’Naturen i Danmark’ og er forfatter og medforfatter til bøger om træer og buske, Danmarks skove, insekter, Grønland, snapseurter m.v. Han har skrevet fast om have og natur samt lejlighedsvist om bl.a. træer, skov, sten og Østgrønland på Weekendavisen siden 2004.

Andre læser også