På kornet. Ruslands invasion af Ukraine fører til mangel på hvede. Konsekvenserne er vidtrækkende, for hveden har gennem årtusinder været en af menneskets mest basale fødevarer og desuden sat sig markante spor i religioner, kunst og kultur.

Hvedebrødsdagene er forbi

Det var hveden, som domesticerede mennesket, og ikke omvendt, hævder forfatteren Yuval Noah Harari i sin bog Sapiens – en kort historie om menneskeheden. Den almindelige opfattelse er ellers, at agerbrugsrevolutionen var et kæmpe udviklingsskridt for menneskeheden. Det, at vi blev i stand til at aflure og tæmme naturen, gjorde, at vi kunne opgive den slidsomme, farlige og ofte spartanske tilværelse som jægere og samlere. Vi kunne bosætte os permanent og nyde det behagelige, lønsomme liv som agerdyrkere af blandt andet hvede. Vi lærte ikke bare at dyrke den, men også at bearbejde den og spise den på utallige måder. Den vigtigste blev brødet.

Fortællingen om menneskets tæmning af kornet bliver vendt helt på hovedet af Harari, der skriver, at med agerbrugsrevolutionen gjorde vi mennesker os dybt afhængige af hveden og tvang os selv ind i et regime af blandt andet ekstremt krævende fysisk arbejde, ensidig kost og fare for sygdomme og hungersnød.

siwu
Signe Wulff (f. 1979) er cand. mag. i fransk og moderne kultur og kulturformidling og blandt andet forfatter til 'I køkkenet med Karen Blixen'. Signe Wulff er især optaget af alt, der rører sig i den kulinariske verden og skriver til kultursektionen om mad, vin, og de oplevelser, gastronomien bringer med sig.

Andre læser også