Den etiopiske ulv (Canis simensis) er verdens mest truede medlem af hundefamilien. Det slanke rovdyr, der også kendes som caberu eller abessinsk ræv, findes udelukkende i Etiopiens højland, hvor færre end 500 individer i dag lever vildt.

Nu præsenterer biologer fra britiske University of Oxford en skelsættende opdagelse om de pressede hundedyr, der højst overraskende viser sig at have en sød tand.

Når etiopiske ulve ikke jager gnavere, mæsker de sig i nektar.

Således beskriver forskerne i et nyt studie, hvordan seks forskellige etiopiske ulve slikker og slubrer nektar i sig fra den iøjnefaldende raketblomst Kniphofia foliosa. Nogle af ulvene besøgte flere end 30 forskellige blomster i løbet af et enkelt sukkertogt.

Foto: Adrien Lesaffre
Foto: Adrien Lesaffre Adrien Lesaffre

Modtag Weekendavisens videnskabelige nyhedsbrev

I nyhedsbrevet Under lup bruger vi forskningen som en skarp og nøgtern linse til at undersøge verden og vores plads i den.

Hermed giver jeg tilladelse til, at Weekendavisen hver anden uge sender en mail med udvalgte historier og i tilfælde af ekstraordinære begivenheder mere. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 15 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan De læse mere om tredjeparter og hvordan De trækker Deres samtykke tilbage.

De undersøgte ulve kommer fra flere forskellige kobler og blev fulgt og filmet af biologerne i maj og juni 2023. Observationerne viser også, at voksne ulve tilsyneladende indvier unge medlemmer af koblet i raketblomstens sukkersøde væske.

Ifølge forskerne er der tale om de første bekræftede eksempler på et større kødædende pattedyr, der æder nektar. Biologerne anfører også, at de etiopiske ulve formentlig fungerer som bestøvere ved at flytte pollen fra blomsterne rundt i miljøet. Det skal dog endelig bekræftes, lyder det.

Det er foreløbig også uafklaret, hvorfor ulvene har fået smag for nektar, og hvorvidt den nærende saft har betydning for deres fødegrundlag. For visse arter af desmerdyr, spidsmus og andre mindre kødædende pattedyr er kalorieholdig nektar et vigtigt supplement til protein.

Ecology, 20. november