Sørøverfejde. Der var ni formodede pirater ombord på båden, der skød mod danske soldater i Guineabugten. Nu skal én af dem for retten i København. Men manden på anklagebænken er ikke tiltalt for at have skudt.

Klar, pirat, start

På mandag, den 21. november, sætter en etbenet formodet pirat sig på anklagebænken i Københavns Byret. Manden, der er fra Nigeria, er hovedperson i en opsigtsvækkende sag, der tog sin begyndelse for næsten præcis et år siden.

Den 24. november 2021 kom han og otte øvrige formodede sørøvere i ildkamp med danske frømænd i Guineabugten ud for Nigerias kyst. Forinden havde en dansk Seahawk-helikopter affyret varselsskud mod de formodede piraters motorbåd, men de ni mænd svarede igen ved at skyde direkte mod helikopteren.

Kun fire af de ni ombord overlevede mødet med de danske frømænd, og hovedpersonen blev så hårdt såret, at hans ben måtte amputeres. Senere blev de tre uskadte sluppet fri til søs, mens den sårede mand blev fløjet til Danmark og sigtet for drabsforsøg.

Men senere oplyste anklagemyndigheden, at han kun vil blive tiltalt for at »have forvoldt nærliggende fare« for det danske helikoptermandskab, fordi han var til stede i båden, der skød mod den danske helikopter. Han er altså ikke anklaget for selv at have skudt. Derfor risikerer han også en mildere straf. Ritzau skriver, at der af anklageskriftet kan udlægges, at han højst risikerer halvandet års fængsel, hvis han bliver dømt. Ifølge anklagemyndigheden bliver der afsagt dom i sagen fredag den 25. november eller – hvis den trækker ud – mandag den 28. november.

Læs også, at Ruslands interesse for de nordiske landes kritiske infrastruktur såsom undersøiske kabler og rørforbindelser er steget markant.