Pisk. Der er mange mærkelige måder at lave bearnaise på, og alle mener at vide, at deres er den bedste.

Stressfri bearnaise

I min mors familie forventede man, at mændene kunne lave bearnaise-sauce. Jeg skriver i datid, da jeg ikke rigtig ved, om det stadig er tilfældet. Da min morfar (familiepatriarken) stadig var i live, satte han en ære i at servere en hjemmelavet sauce bearnaise, gerne til et stykke roastbeef. Roastbeef med bearnaise-sauce var en tilbagevendende klassiker ved fødselsdage. Igen skriver jeg i datid, da mine bedsteforældre døde sidste år, og det derfor stadig er uvist for mig, om disse traditioner er i live.

Jeg lærte således at lave bearnaise-sauce allerede som teenager. Da min far og jeg engang skulle have bøf hjemme hos ham, overbeviste jeg ham om, at jeg lavede sovsen i stedet for at købe den på dåse fra Irma, han godt kunne lide. Det gjorde jeg så i en periode. Men efter noget tid syntes min far alligevel, det krævede for meget opvask, så vi gik tilbage til dåse-bearnaisen. Måske skyldtes det også hans generelle skepsis mod alt, der kom fra min mors familie.

svil
(f. 1981) er journalist og kommentator. Han er uddannet i statskundskab ved Københavns Universitet. Villemoes' primære interesseområder er politik og samfund, religion, integration og kulturkampe. Han har skrevet for Weekendavisen siden 2011.

Andre læser også