Vinfin. I det tyske vinområde Franken bliver vinen gradvist mere fransk. Det skyldes målrettet markarbejde, men også klimaforandringer. Reportage fra en slægtsgård.

Rødder og vin

De dyreste druer står på de stejleste skråninger og plukkes i hånden. Hældningen kan være optil 65 procent. Maximilian Gödecke

VOLKACH – »Hvor bliver solen mon af?« En kvindelig pensionist forsøger at få øjenkontakt gennem den efterårsbrune vinranke, der snor sig om ståltrådshegnet. Morgendisen er stadig ikke lettet, selvom klokken snart er 11. Den grå vanddamp, der ligger som en dyne over de stejle skråninger med snorlige rækker af vinstokke, er tæt. Main-floden, områdets livgiver, kan kun anes ganske svagt gennem disen. I tre en halv time har vi med særlige grensakse klippet vindrueklaser af rankerne og smidt dem i sorte 20 liters murerspande. En smal traktor, der akkurat kan klemmes ind mellem to vinhegn, henter høsten i en større kasse på dens grab.

Jeg har ikke noget svar. Men det føler jeg på en måde, at jeg burde have. Det arbejde, hun og de fire andre kvinder på dagens plukkehold udfører for at spæde lidt til husmoderpensionen, kommer nemlig min familie direkte til gode: De ejer vinen, vi høster.

khth
(f. 1992) er journalist og skriver om politik og økonomi. Uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet. Han har skrevet for Weekendavisen siden 2017 og har tidligere skrevet for den tyske avis Die Tageszeitung.

Andre læser også