Serveret. Det jamaicanske køkken er ikke så velkendt herhjemme, hvilket er lidt af en skam.

Oksehale

Når temperaturen er faldet til under frysepunktet, og dagene er så korte, at man knap når at se andet end mørke, får jeg altid lyst til at spise noget varmt og dampende, der har stået og simret i en evighed. Og paradoksalt nok kommer min yndlingssimreret fra et land, hvor gennemsnitstemperaturen sjældent når under 22 grader selv i de koldeste vintermåneder: Jamaica.

Det jamaicanske køkken er ikke så velkendt herhjemme, hvilket er lidt af en skam. Der er ellers mange elementer, som danske smagsløg burde værdsætte. Eksempelvis elsker de allehånde, der jo er det væsentligste krydderi i leverpostej. Ja, de har endda noget, de kalder browning sauce, der ret beset er en sovsekulør, som de hælder i retter, når det skal være rigtig brunt. Og det kender man jo som dansker. De er også glade for worcestersauce, som vi har i vores helt egen (og efter min mening klart overlegne) udgave, kendt som Engelsk Sauce fra Beauvais. Derudover er ingredienser som timian, hvidløg og forårsløg blandt de bærende sokler i det jamaicanske køkken, hvilket for en dansker ikke er så eksotisk, at det gør noget. De har også deres helt egen chilifrugt, scotch bonnet, der grundlæggende er en habanero.

svil
(f. 1981) er journalist og kommentator. Han er uddannet i statskundskab ved Københavns Universitet. Villemoes' primære interesseområder er politik og samfund, religion, integration og kulturkampe. Han har skrevet for Weekendavisen siden 2011.