Anmeldelse. Særudstilling på Medicinsk Museion kaster lys over de spor, margarinen har trukket gennem vores kulturhistorie, økonomi og sundhed.
En (trans)fed udstilling
Der findes næppe en opgørelse over, hvilke museumsudstillinger der får flest besøgende til at falde om. Men for personalet på Medicinsk Museion er det åbenbart ren rutine at håndtere svimmelhed, opkast og andre former for ildebefindende, sådan som de gør, den dag jeg besøger museet. Det er ikke menneskefostrene i glas, der får gæsterne til at dåne, sådan som jeg tror, men den del af udstillingen, der handler om insulinsprøjter.
Museets nye særudstilling Margarine – en udstilling om blodbaner og hverdagsliv vil næppe fremkalde besvimelser, men sandsynligvis væmmelse. Det er i hvert fald den reaktion, der møder mig, da jeg fortæller venner og kolleger om margarineudstillingen. Der er vitterlig ingen, der siger noget godt, og deres ansigter har nogenlunde samme udtryk som dommernes i Den store bagedyst, dengang de i 2017 fandt ud af, at mesterbageren Andrea havde brugt bagemargarine frem for smør i sin wienerbrødsdej. Hvis nogen skulle have været i tvivl, så blev det her i hvert fald bøjet i neon på landsdækkende tv: Margarine tilhører ikke kategorien god smag.
Del: