Serveret. Det afghanske køkken spiller en central rolle traditionelt, kulturelt og religiøst med 5.000 år gamle opskrifter.

Eid Mubarak

Det afghanske køkken spiller en central rolle traditionelt, kulturelt og religiøst med 5.000 år gamle opskrifter, der går i arv fra en generation til den næste. Den muslimske befolkning har netop afsluttet ramadanen, den obligatoriske fastemåned, i weekenden med eid-besøg hos slægtninge med overdådige retter og søde desserter. For eksilafghanerne er traditionel afghansk madlavning en måde at fastholde en forbindelse til det land og de pårørende, de har været nødt til at efterlade.

Min familie og jeg besøgte både min familie og svigerfamilien til et langt ædegilde. Min svigermor er old school afghaner, derfor trådte vi ind i en stue, som var pyntet op med blomster og eid-dekorationer. En overdådig buffet med 15 retter og desserter var linet op på spisebordet. Alt lige fra den festlige og farverige nationalret, kabuli pilau, en ret med dampede ris, forskellige tørrede frugter, ristede mandler, karamelliserede gulerødder, kylling og en række søde krydderier, til den mere jordnære burani bonjon, og det er opskriften på den, jeg vil dele med læseren. Det er en simreret, der minder noget om ratatouille. Stjernen i retten er den sydøstasiatiske violette frugt, som smager fantastisk, uanset om man bager, griller, steger eller bruger den i gryderetter.

Andre læser også