Rædselspalet. Mennesket kan finde på at sætte de mest mærkværdige sager til livs. Og det, der kan være en stor delikatesse for ét folkefærd, kan få andre til at væmmes.
Bizar velsmag

Illustration: Simon Væth Illustration Simon Væth
»Jeg havde engang besøg af en politiefterforsker, som sagde, at den her lugtede lidt som et lig, der havde ligget i to uger,« siger museumsdirektør Andreas Ahrens og rækker mig smilende en tandstik med et stykke ost på. Stinking Bishop hedder osten, og den siges meget apropos at kunne vække folk fra de døde. Da jeg fører tandstikken op til næsen, bliver jeg mødt af en ram lugt af sure sokker og glemt tøj i sportstaske. Jeg lukker øjnene og tager en bid af en af Englands berømte og berygtede oste.
Det er i sidste del af udstillingen på Disgusting Food Museum i Malmø, at der er linet op med specialiteter fra hele verden. Jeg har længe været fascineret af, hvordan nogle mennesker finder en bestemt smag delikat, indbydende og mundvandsfremkaldende, mens selvsamme smag kan få andre til at skære ansigt af væmmelse eller ligefrem kaste op. På museet i Malmø er der rig mulighed for at udforske fænomenet, der på engelsk kaldes an acquired taste – på dansk oversat til en tillært smag eller påskønnelse.
Del:



