Kort nyt. Et begrænset sukkerindtag allertidligst i livet ser ud til at mindske risikoen for diabetes og forhøjet blodtryk.
Sundt sukkerstop
De første 1.000 dage af et menneskes liv – fra undfangelsen til toårsalderen – har stor betydning for sundheden senere i livet. Blandt andet kan dårlig eller manglende kost sætte sig varige negative spor og ikke mindst øge risikoen for kronisk sygdom.
Det tydeliggøres af et nyt videnskabeligt studie, hvor økonomer fra amerikanske University of Southern California har undersøgt, hvordan et henholdsvis lavt og højt indtag af sukker i den allertidligste del af livet påvirker risikoen for at udvikle diabetes og forhøjet blodtryk.
I USA anbefaler sundhedsmyndighederne, at børn undgår fødevarer med tilsat sukker. Ikke desto mindre indtager gravide og ammende kvinder mere end tre gange så meget sukker som anbefalet, ligesom flertallet af babyer og småbørn dagligt indtager føde- og drikkevarer med tilsat sukker, lyder det i det nye studie.
Hvad det kan betyde, har forskerne undersøgt på baggrund af et naturligt eksperiment. Således har økonomerne kigget nærmere på detaljerede sundhedsdata fra UK Biobank vedrørende tusindvis af voksne briter, der blev undfanget umiddelbart før og efter afslutningen på en mere end ti år lang statslig sukkerrationering, der sluttede i september 1953.

Under og efter Anden Verdenskrig var sukker en mangelvare flere steder, også i Storbritannien. Af samme årsag indførte myndighederne en stram rationering, der konkret betød, at voksne havde ret til at købe cirka 40 gram sukker om dagen. Da rationeringsperioden sluttede i september 1953, eksploderede det gennemsnitlige sukkerindtag i den britiske befolkning. Ifølge det nye studie voksede det daglige forbrug blandt voksne til omkring 80 gram i tredje kvartal af 1954 – og mønsteret fortsatte i adskillige år, lyder det.
Andre studier melder om en lignende udvikling blandt datidens børn, hvis sukkerindtag mere end fordobledes.
Den store sukkerfest havde tilsyneladende sin pris, viser det nye studie. Således finder økonomerne meget kort fortalt, at risikoen for at udvikle diabetes og forhøjet blodtryk senere i livet var henholdsvis 35 og 20 procent lavere hos voksne briter, der blev både undfanget og levede deres første to år, mens sukkerrationeringen herskede.
Science, 31. oktober
Del:



