Kulturnote. Den ene har kaldt den anden for »repræsentant for det onde«, mens den anden har kaldt den ene for en messiansk klovn. Nu skal Argentinas præsident og paven mødes.

Præsident kaldte paven en »lort«. Nu giver han ham kager

Før Javier Milei blev præsident i Argentina, luftede han jævnligt sin kritik af landsmanden pave Frans, som han blandt andet har kaldt »kommunist«, »lort«, »dum« og en »repræsentant for det onde«. Siden har piben dog fået en anden lyd.

For nylig var præsident Milei i privat audiens hos paven i Rom, som han nu kalder for »historiens vigtigste argentiner«. Det skriver både BBC, Buenos Aires Times og Vatican News.

Mødet mellem de to argentinere fandt sted samme weekend som kanoniseringen af den første kvindelige argentinske helgen, nemlig nonnen María Antonia de Paz y Figueroa, også kendt som Mama Antula. »Hun var en gave til det argentinske folk og kirken,« sagde pave Frans om den mønsterkristne 1700-talskvinde, der dedikerede sit liv til omsorg for børn, syge og fattige. Milei deltog i kanoniseringen, som dernæst blev afløst af en audiens på 70 minutter.

Kort før præsident Milei tog til Rom, havde han understreget, at det kriseramte sydamerikanske land har brug for den katolske kirke, og han medbragte ifølge avisen Clarín både kager til paven fra dennes yndlingskonditor i Buenos Aires og en invitation til at komme hjem og skabe forsoning blandt de splittede argentinere.

»Vores økonomi befinder sig i en kritisk tilstand, og der må foretages akutte indgreb for at undgå en social katastrofe med smertelige følger,« forklarer Milei i et brev til paven.

I Argentina er inflationen nu oppe på 200 procent, og 40 procent af befolkningen lever i fattigdom. Milei har som led i sin økonomiske chokkur devalueret pesoen med 50 procent og annonceret, at han vil fyre tusindvis af offentligt ansatte, indføre fuldt stop for offentlige anlægsprojekter og halvere antallet af ministerier fra 18 til 9.

De to herrers angivelige tilnærmelser lå ikke ligefrem i kortene under valgkampen i oktober, da paven advarede sine landsmænd imod at tro på »mirakler og frelsere og ideen om, at tingene kan løses på messiansk vis«. En udmelding, som efterfølgende er blevet udlagt som en kritik af Mileis valgløfter om at helbrede Argentina med en økonomisk chokkur.

I et interview med det argentinske nyhedsbureau Telam udtalte pave Frans dengang desuden, at der kun findes »én Messias, som har frelst os alle. Alle de andre er messianismens cirkusklovne«. Det vides foreløbig ikke, om den 87-årige pave, der døjer med helbredsproblemer, vil tage imod Javier Mileis invitation. Han har ikke besøgt Argentina siden 2013.