I Falsificeret udfordrer vi hver uge vedtagne sandheder, afliver forældet viden og ser på fusk og fejl i forskningens verden.

Det, vi troede, vi vidste

Det er alment kendt, at oldtidens mennesker også var glade for at få sig en lille én. Spor af alkohol i form af fermenteret korn eller druer dukker op i arkæologiske fund fra hele forhistorien, helt tilbage til bondestenalderen. Her har der især været fokus på øl, og det er endda blevet foreslået, at hele agerbrugsrevolutionen, altså overgangen fra jæger- til bondestenalder, den måske mest altafgørende begivenhed i menneskets historie, var motiveret af et ønske om at dyrke korn for at kunne brygge øl.

Modtag Weekendavisens videnskabelige nyhedsbrev

I nyhedsbrevet Under lup bruger vi forskningen som en skarp og nøgtern linse til at undersøge verden og vores plads i den.

Hermed giver jeg tilladelse til, at Weekendavisen hver anden uge sender en mail med udvalgte historier og i tilfælde af ekstraordinære begivenheder mere. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 15 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan De læse mere om tredjeparter og hvordan De trækker Deres samtykke tilbage.

Det, vi ved nu

Nu kan det imidlertid tyde på, at stenalderbønderne havde et større udvalg af drikkevarer end hidtil antaget. I 2017 udgravede arkæologer fra Vendsyssel Historiske Museum en bondestenalderboplads uden for Brønderslev og stødte på en mængde keramik med madrester i. Keramikken blev sendt til analyse på Moesgaard, og nu viser det sig, at der ikke var tale om madrester, men om en gæret frugtdrik fra sorte bær, muligvis brombær eller blåbær.

Men det virkelig overraskende er, at drikken også indeholdt harpiks, og tilsammen har man altså en blanding, der minder meget om den græske retsina-vin, der er kendt for sin kraftige, nåleagtige smag. Det vidner, ifølge forskerne, om en periode, der ikke bare var præget af en benhård overlevelseskamp, men også gav overskud nok til en gang imellem at slå benene op og nyde en god drink.

Lerkarret her er et klassisk eksempel på stenalderkeramik. Er også at finde på 50-kronersedlen Foto: Roberto Fortuna og Kira Ursem, Nationalmuseet
Lerkarret her er et klassisk eksempel på stenalderkeramik. Er også at finde på 50-kronersedlen Foto: Roberto Fortuna og Kira Ursem, Nationalmuseet

Men …

Det er dog muligt, at harpiksen blev brugt til at tætne lerkarret. Men det var netop også sådan, antikkens grækere opfandt retsinaen; harpiksen skulle bruges til at tætne kar med, men gav også vinen en bismag, som hurtigt blev populær. elbe

Skalk, 21. november