Falsificeret. Stress og ængstelse får os ikke til at tage på i vægt, konkluderer nyt studie. Depression kan gøre folk tykkere – men kun, hvis de er overvægtige i forvejen.

Stress på sidebenene

I Falsificeret udfordrer vi hver uge vedtagne sandheder, afliver forældet viden og ser på fusk og fejl i forskningens verden.

Det, vi troede, vi vidste

Vi spiser mere usundt, når vi er ængstelige eller stressede. På Harvard Medical Schools hjemmeside kan man læse, hvordan de hormoner, der udløses, når vi er stressede, gør os mere tilbøjelige til at spise fødevarer med et højt niveau af sukker og fedt – såkaldt trøstemad. Forskere har da også tidligere peget på en sammenhæng mellem stress og højere vægt. Men et nyt studie udfordrer antagelsen om, at stress får os til at tage på.

Det, ved vi nu

I studiet har forskere fra University of Cambridge undersøgt sammenhængen mellem mentalt helbred og vægt. Studiet bygger på data fra 2.000 britiske mænd og kvinder, som i en periode på ni måneder udfyldte månedlige spørgeskemaer om deres mentale tilstand og deres vægt. Og da forskerne granskede tallene, kunne de ikke finde nogen sammenhæng mellem symptomer på stress eller ængstelighed og efterfølgende vægtøgning.

Men ...

Studiet viste til gengæld, at dem, der udviste symptomer på depression, var mere tilbøjelige til at tage på efterfølgende. Men også her var billedet komplekst: Sammenhængen gjaldt kun for deltagere, der i forvejen var overvægtige. For de normalvægtige var der ingen sammenhæng mellem depressive symptomer og vægtændringer. Sammenhængen mellem vores følelser og vores vægt er tilsyneladende mere kompleks, end vi ofte antager.

PLOS ONE, 10. Januar