Udkogt. Det gastronomiske niveau i Danmark har aldrig været højere, og stjernerne daler ned over restaurant­erne. Men der er mangel på kokke, og Hotel- og Restaurantskolen har ikke formået at følge med tiden.

For­tids­levn

September måned bød på stjerneregn af michelinslagsen for de danske restauranter. Hele 38 udmærkelser blev det til i år, og alle jublede. Så nuppede kokken Ronni Mortensen fra Geranium en sølvmedalje ved det uofficielle VM for kokke, Bocuse d’Or. Endnu mere glæde i branchen. Og så kom hattricket med Noma udnævnt som verdens bedste restaurant og Geranium som nummer to på den fornemme liste over klodens mest udsøgte spisesteder. Champagnepropperne fløj om ørerne på de involverede, og der var stor glæde hos serviceerhvervene. Bred enighed om vigtigheden af de velrenommerede restauranter, fordi de er magneter på de turister, som rejser efter madoplevelser, og som anser ikke bare København, men hele Danmark som et kulinarisk fyrtårn.

Selvom nogle kokke nyder nærmest rockstjernestatus, er der grus i maskineriet på den skole, som burde have næste generation af kokke i støbeskeen. Hotel- og Restaurantskolen, der kan fejre sin 100-års fødselsdag næste år, har store problemer med både optag og frafald på kokke- og tjeneruddannelsen. Anne-Birgitte Agger, som er direktør for den selvejende erhvervsskole, har ved flere lejligheder gjort opmærksom på tallene, der taler et ret tydeligt sprog.

siwu
Signe Wulff (f. 1979) er cand. mag. i fransk og moderne kultur og kulturformidling og blandt andet forfatter til 'I køkkenet med Karen Blixen'. Signe Wulff er især optaget af alt, der rører sig i den kulinariske verden og skriver til kultursektionen om mad, vin, og de oplevelser, gastronomien bringer med sig.

Andre læser også