Litteraturpris. Et år er gået og har vist, at litteraturen altid er fuld af ...

Pris­værdigheder

December er en måned levet på vanen: Lys tændes, kalendere åbnes, gløgg drikkes, gaver købes, højtiden fejres. På sin vis er der ikke meget nyt, til gengæld er det gamle godt, velafprøvet, værd at genbesøge og understreger værdien af gode vaner: De bliver ved med at give.

Til decembers vaner hører her på avisen også, at vi præsenterer de ti bøger, vi betragter som årets absolutte højdepunkter, og som skal konkurrere om læsernes gunst og Weekendavisens Litteraturpris.

Som for de fleste andre decembervaner er der gået et betydeligt arbejde forud, ja, et rent slid, som vi heldigvis er mange om. For listen er resultatet af den lange indkogning af alle bøger af danske forfattere, der har været omtalt i avisens spalter det seneste år. Det betyder, at romaner konkurrerer med børnebøger, der konkurrerer med historiske værker, der konkurrerer med samfundsdebat, der konkurrerer med digte, der konkurrerer med – ja, fortsæt selv listen – om at ende blandt de ti nominerede, og at der blandt vraggodset, vi undervejs skiller os af med, er værker af både kunstnerisk værdi, samfundsmæssig betydning og dyb faglig indsigt. De var bare ikke helt lige så værdi-, betydnings- eller indsigtsfulde som de ti værker, vi er endt med at nominere.

I år har vi på den endelige liste fundet plads til en spændvidde, der i det ganske danske litteraturprisuddelende land ikke findes større. Det betyder, at et seksbindsværk på næsten 4.000 dialogbårne sider er i konkurrence med en håndskrevet digtsamling på omtrent 100. At en kunsthistorisk pragtudgivelse står vis-a-vis en monstrøs kunstnerroman. At 1800- tallets folkehistorie kæmper med politisk historie fra 1970erne og 80erne. At en sydtysk smaragdsliber lægger arm med Sydhavsøerne som kulturhistorisk forestillingsverden. At en forvokset flodhest pruster en bette lollandsk pige i nakken. At det, med andre ord, er helt og aldeles umuligt at finde ud af, hvilket tordenskrald eller rundetårn der er højest.

Her præsenterer vi de ti nominerede værker – og man kan lytte til podcasts med alle de nominerede forfattere. Og så lader vi det ellers være op til alle vores læsere at afgøre sagen ved at lægge deres lod i skålen med netop det værk af den forfatter, som rager allerhøjest op og fortjener Weekendavisens Litteraturpris 2018.

Opdateret:

Afstemningen er slut 15. januar 2019 – vinderen er offentliggjort fredag 1. februar: »Til krøbbelkrumpens pris«

Læs om de nominerede:

Helle Helle: Tove Ditlevsens digte og Herman Bangs kolon

Frits Andersen: Nydelsens øer

Anne-Cathrine Riebnitzsky: Hestebøger og slægtsromaner

Harald Voetmann: Dyster filosofi og romersk satire

Jakob Martin Strid: Neonreklamer, arbejderdigte og »Mio min Mio«

Poul Duedahl: Historier om de oversete

Niels Brunse: Shakespeare og alle de andre

Madame Nielsen: Min mor er en fisk

Annette Rosenvold Hvidt og Gertrud Oelsner: »Frit flet« om Hammershøi

Thorsten Borring Olesen og Niels Wium Olesen: Magtens bøger

 

Lyt også til podcasten »Hjem med reol« med alle 10 nominerede til Weekendavisens Litteraturpris 2018:

Hør podcasten »Hjem med reol« her på weekendavisen.dk/podcast – eller hvor De ellers lytter til podcast.