Podcast. Så snart folketingsvalget er overstået, begynder kampen om vælgernes budskab: Hvem skal indtage Statsministeriet? Hvilke partier skal have indflydelse, hvilke sendes ud i mørket? Hvad håber vælgerne, hvad frygter de?

Valgets tale med Arne Hardis

Det er det budskab, man lidt højstemt sammenfatter i begrebet »valgets tale«.

I podcastserien »Valgets tale« analyseres og diskuteres fem folketingsvalg siden befrielsen, hvor valgets tale har været særligt højrøstet som ved jordskredsvalget. Eller fatalt overset som ved 1980ernes skjulte udlændingevalg.

Fem folketingsvalg, som fik stor og langvarig betydning for den politiske danmarkshistorie: 1945, 1960, 1973, 1987 og 2001.

Andre kunne være udvalgt: Valget i det stormfulde oprørsår 1968, som overlod magten til Radikale, Konservative og Venstre. Den regering blev en kolossal skuffelse for de borgerlige vælgere.

Det såkaldte atomvalg i 1988, som betød afslutningen på det alternative sikkerhedspolitiske flertal, som havde produceret stribevis af fodnoter til Nato-politikken i årene forud.

Eller måske endda valget i 2011, som skænkede Danmark den første kvindelige statsminister og var SFs vaklende debut som regeringsbærende parti.

Valgets tale

Arne Hardis interviewer fem indsigtsfulde historikere og forfattere om sine fem valg:

Det lille systemskifte i 2001
Kunne nogen huske et Danmark, hvor De Radikale var sat uden for indflydelse? Fra efteråret 2001 blev det den politiske hverdag, da det blå Danmark erobrede magten ved hjælp af 22 mandater til Dansk Folkeparti. Er det lille systemskiftes chok overvundet? Journalist og forfatter Erik Meier Carlsen analyserer det skelsættende valg.

Det glemte udlændingevalg i 1987
Poul Schlüter og Niels Helveg ville befæste deres magt, men de glemte vælgernes utilfredshed med udlændingepolitikken. Efter 1987-valget kom tamilsagen og næsten 30 års socialdemokratiske udlændingetraumer. Historiker og lektor Niels Wium Olesen afdækker konsekvenserne af det dramatiske, men oversete valg.

Jordskreddet i 1973 
Mogens Glistrup kom, så og sejrede med sit totalangreb på den gode stat. Hvorfor vendte vælgerne gammelpartierne ryggen? Og hvem vandt egentlig, når Fremskridtspartiet endte med at tabe? Historiker og professor Thorsten Borring Olesen analyserer jordskreddet i 1973.

1960-valgets perleport
Socialdemokratiet blev stemmemillionærer, og SF debuterede i Folketinget ved valget, som lovede gode tider og velfærd til alle. Vidste statsminister Viggo Kampmann, hvilke voldsomme kræfter der var sluppet løs? Bo Lidegaard, historiker og tidligere chefredaktør, om valget, der indvarslede velfærdsstatens gyldne tid.

Befrielsesvalget i 1945
I oktober 1945 fik vælgerne chancen for at fortælle, hvad de egentlig mente om samarbejdspolitikerne og deres kurs under Besættelsen. Foretrak vælgerne Socialdemokratiet eller kommunisterne? Kontinuitet eller brud? Historikeren Steen Andersen om skilsmissen mellem modstandsbevægelsen og system-Danmark.

 

Lyt til »Valgets tale med Arne Hardis« her på weekendavisen.dk/podcast, i 24syv appen – find appen på iPhone her og Android her – eller hvor De ellers lytter til podcasts.

Side 3