Podcast. Lone Franks største forelskelse var ikke hendes afdøde kæreste, men en ældre islandsk mand, som knuste hendes hjerte. Alligevel er hun blevet ved med at håbe på den næste, store forelskelse. Måske er hun offer for en kulturel konstruktion.

Er det kun i Vesten, at man bliver forelsket?

Videnskabsjournalisten Lone Frank mistede sin kæreste for fire år siden, men når hun ser tilbage, var hendes største forelskelse i en helt anden mand.

Det fortæller hun om i tredje episode af podcasten »Ingen elsker Lone Frank«.

Som ung journalist forelskede hun sig nemlig voldsomt i en ældre islænding, så voldsomt at hun i månedsvis følte, at hun skulle eksplodere. Ifølge den vestlige forståelse af kærlighed er netop den form for forelskelsesrus meget eftertragtet. Vi ser den som et udtryk for kærlighedens styrke og ægthed.

Det gør man ikke i Mozambique, fortæller antropologen Christian Groes, som forsker i kulturelle forståelser af kærlighed. Her ser kvinderne tværtimod forelskelse som en form for forhekselse, som man for enhver pris må undgå.

Lone Franks forelskelse i islændingen endte da også med en voldsom depression.

Nu spørger hun sig selv, om hun har været offer for en kulturel forestilling, når hun har jagtet endnu en flyvetur på den lyserøde sky.

Måske skal hun snarere se sig om efter et fornuftsægteskab?

 

Læs også Lone Franks essay om kærlighed: »Elsker, elsker ikke«

 

Ingen elsker Lone Frank

Da Lone Franks kæreste døde for fire år siden, opdagede hun pludselig, at der ikke længere var nogen, som elskede hende. Hun havde hverken kæreste, børn, nær familie eller tætte venner. Men hvorfor er kærlighed så vigtig for mennesket, og kan hun selv leve uden? Lone Frank søger i en podcast på fem episoder efter den videnskabelige forklaring på kærligheden – de tre første afsnit er udkommet:

Episode 1: Kan jeg leve uden kærlighed?

Lone Frank opsøger den førende kærlighedsforsker Anna Machin ved University of Oxford for at få klarlagt kærlighedens biokemi og får et svar, som hun egentlig ikke ønsker at høre.

Episode 2: Hvordan grundlægges kærlighedsevnen?

Hvad betyder vores barndom for vores evne til at elske? Lone Frank opsøger psykolog Mette Væver for at høre om kærlighedens betydning for børns udvikling og spekulerer på, om hun egentlig er blevet elsket for meget af sin far.

Episode 3: Er det kun i Vesten, at man bliver forelsket?

Lone Franks største forelskelse var ikke hendes afdøde kæreste, men en ældre islandsk mand, som knuste hendes hjerte. Alligevel er hun blevet ved med at håbe på den næste, store forelskelse. Måske er hun offer for en kulturel konstruktion.

Episode 4: Elsker man sine venner?

Lone Frank er i tvivl om, hvorvidt hun overhovedet elsker sine venner, men hun må samtidig erkende, at hun har brug for dem i sit liv.

Episode 5: All you need is love

Jagten på en forklaring på kærlighed har åbnet Lone Franks øjne for forbundetheden med andre mennesker. Kan hun blive bedre til at række ud efter andre mennesker, og hvad vil det betyde for hendes liv?

Lyt til »Ingen elsker Lone Frank« på weekendavisen.dk/podcast – eller hvor De ellers lytter til podcasts.