Podcast. Hvad betyder vores barndom for vores evne til at elske? Lone Frank opsøger psykolog Mette Væver for at høre om kærlighedens betydning for børns udvikling og spekulerer på, om hun egentlig er blevet elsket for meget af sin far.

Hvordan grundlægges kærligheds­evnen?

Lone Frank er videnskabsjournalist på Weekendavisen, og hun er bekymret for, om hendes kærlighedsevne fejler noget.

Da hendes kæreste Morten døde, konstaterede hun nemlig, at der ikke længere var nogle i verden, som elskede hende.

Men vores evne til at elske er ikke genetisk bestemt, tværtimod grundlægges den i den  tidligste barndom.

Lone Frank opsøger derfor tilknytningsforskeren Mette Væver, som på »Babylab« på Institut for psykologi på Københavns Universitet undersøger, hvordan babyer arbejder hårdt for at vække deres forældres kærlighed.

 

Det har aldrig været Lone Franks problem. Tværtimod er hun blevet tilbedt af sin far.

Måske har hun i virkeligheden fået for meget kærlighed? I sin søgen efter den videnskabelige forklaring på kærlighed ender Lone Frank på en psykoanalytikers briks:

 

Læs også Lone Franks essay om kærlighed: »Elsker, elsker ikke«

 

Ingen elsker Lone Frank

Da Lone Franks kæreste døde for fire år siden, opdagede hun pludselig, at der ikke længere var nogen, som elskede hende. Hun havde hverken kæreste, børn, nær familie eller tætte venner. Men hvorfor er kærlighed så vigtig for mennesket, og kan hun selv leve uden? Lone Frank søger i en podcast på fem episoder efter den videnskabelige forklaring på kærligheden – de to første afsnit er udkommet:

Episode 1: Kan jeg leve uden kærlighed?

Lone Frank opsøger den førende kærlighedsforsker Anna Machin ved University of Oxford for at få klarlagt kærlighedens biokemi og får et svar, som hun egentlig ikke ønsker at høre.

Episode 2: Hvordan grundlægges kærlighedsevnen?

Hvad betyder vores barndom for vores evne til at elske? Lone Frank opsøger psykolog Mette Væver for at høre om kærlighedens betydning for børns udvikling og spekulerer på, om hun egentlig er blevet elsket for meget af sin far.

Episode 3: Er det kun i Vesten, at man bliver forelsket?

Lone Franks største forelskelse var ikke hendes afdøde kæreste, men en ældre islandsk mand, som knuste hendes hjerte. Alligevel er hun blevet ved med at håbe på den næste, store forelskelse. Måske er hun offer for en kulturel konstruktion?

Episode 4: Elsker man sine venner?

Lone Frank er i tvivl om, hvorvidt hun overhovedet elsker sine venner, men hun må samtidig erkende, at hun har brug for dem i sit liv.

Episode 5: All you need is love

Jagten på en forklaring på kærlighed har åbnet Lone Franks øjne for forbundetheden med andre mennesker. Kan hun blive bedre til at række ud efter andre mennesker, og hvad vil det betyde for hendes liv?

Lyt til »Ingen elsker Lone Frank« på weekendavisen.dk/podcast – eller hvor De ellers lytter til podcasts.

Side 16