Podcast. Lone Frank opsøger den førende kærlighedsforsker Anna Machin ved University of Oxford for at få klarlagt kærlighedens biokemi og får et svar, som hun egentlig ikke ønsker at høre.

Kan jeg leve uden kærlighed?

Lone Frank er videnskabsjournalist på Weekendavisen. Hun har beskæftiget sig med genetik, psykisk sygdom, kreativitet og religion. Alle sider af den menneskelige natur –  undtagen kærlighed, for det har aldrig rigtigt interesseret hende.

Det gør det nu, for da Lone Franks kæreste døde, opdagede hun, at der ikke længere var nogle mennesker, som elskede hende. Hun havde mistet sine forældre, afbrudt kontakten med sin bror og havde ikke nogle nære venner.

Men hvad er kærlighed, og kan man leve uden den? Lone Frank søger som sædvanlig svar hos videnskaben og besøger verdens førende kærlighedsforsker – den evolutionære antropolog Anna Machin ved University of Oxford.

Her lærer hun, at kærlighedens biokemi – oxytocin, dopamin og betaendorfin – er en del af hjernens belønningssystem, og at evolutionen har disponeret os for at elske hinanden.

 

Og da hun spørger om, hvorvidt hun kan klare sig uden kærlighed, får hun et svar, som hun absolut ikke ønsker at høre:

 

Læs også Lone Franks essay om kærlighed: »Elsker, elsker ikke«

 

Ingen elsker Lone Frank

Da Lone Franks kæreste døde for fire år siden, opdagede hun pludselig, at der ikke længere var nogen, som elskede hende. Hun havde hverken kæreste, børn, nær familie eller tætte venner. Men hvorfor er kærlighed så vigtig for mennesket, og kan hun selv leve uden? Lone Frank søger i en podcast på fem episoder efter den videnskabelige forklaring på kærligheden – de to første afsnit er udkommet:

Episode 1: Kan jeg leve uden kærlighed?

Lone Frank opsøger den førende kærlighedsforsker Anna Machin ved University of Oxford for at få klarlagt kærlighedens biokemi og får et svar, som hun egentlig ikke ønsker at høre.

Episode 2: Hvordan grundlægges kærlighedsevnen?

Hvad betyder vores barndom for vores evne til at elske? Lone Frank opsøger psykolog Mette Væver for at høre om kærlighedens betydning for børns udvikling og spekulerer på, om hun egentlig er blevet elsket for meget af sin far.

Episode 3: Er det kun i Vesten, at man bliver forelsket?

Lone Franks største forelskelse var ikke hendes afdøde kæreste, men en ældre islandsk mand, som knuste hendes hjerte. Alligevel er hun blevet ved med at håbe på den næste, store forelskelse. Måske er hun offer for en kulturel konstruktion?

Episode 4: Elsker man sine venner?

Lone Frank er i tvivl om, hvorvidt hun overhovedet elsker sine venner, men hun må samtidig erkende, at hun har brug for dem i sit liv.

Episode 5: All you need is love

Jagten på en forklaring på kærlighed har åbnet Lone Franks øjne for forbundetheden med andre mennesker. Kan hun blive bedre til at række ud efter andre mennesker, og hvad vil det betyde for hendes liv?