Smalkost. Fødevarepriserne stiger, og krisen lurer. Men ligesom manglen på olie og gas vil fremskynde omstilling til grøn energi, så vil fødevarekrisen herhjemme også accelerere en positiv udvikling i vores madlavning.

Snus­fornuftens køkken

Storkonflikten i 1998 er det tætteste, jeg hidtil har været på fødevaremangel. Der var lige 11 dage, hvor det var småt med varer på hylderne, og hvor gærhamstring blev en folkesport. Det gentog sig kortvarigt under første coronanedlukning. Ellers kan jeg ikke huske nogensinde at have manglet en dagligvare.

Men de seneste måneders udvikling på det globale fødevaremarked har vendt op og ned på alting. Rusland og Ukraine er ikke bare verdens kornkamre, landene står også for omkring 75 procent af verdens eksport af solsikkeolie. Krigen giver ubalance i udbud og efterspørgsel, og priserne stiger. Ikke alene er priserne på solsikkeolie gået voldsomt i vejret, mange steder er den umulig at få fat i. Den flaske med – må jeg indrømme ikke specielt ædel – solsikkeolie, jeg har fundet bagest i skabet fra et for længst glemt friturestegt måltid, repræsenterer nu en helt anden værdi, end da jeg købte den.

siwu
Signe Wulff (f. 1979) er cand. mag. i fransk og moderne kultur og kulturformidling og blandt andet forfatter til 'I køkkenet med Karen Blixen'. Signe Wulff er især optaget af alt, der rører sig i den kulinariske verden og skriver til kultursektionen om mad, vin, og de oplevelser, gastronomien bringer med sig.

Andre læser også