Smalkost. Fødevarepriserne stiger, og krisen lurer. Men ligesom manglen på olie og gas vil fremskynde omstilling til grøn energi, så vil fødevarekrisen herhjemme også accelerere en positiv udvikling i vores madlavning.
Snusfornuftens køkken
Storkonflikten i 1998 er det tætteste, jeg hidtil har været på fødevaremangel. Der var lige 11 dage, hvor det var småt med varer på hylderne, og hvor gærhamstring blev en folkesport. Det gentog sig kortvarigt under første coronanedlukning. Ellers kan jeg ikke huske nogensinde at have manglet en dagligvare.
Men de seneste måneders udvikling på det globale fødevaremarked har vendt op og ned på alting. Rusland og Ukraine er ikke bare verdens kornkamre, landene står også for omkring 75 procent af verdens eksport af solsikkeolie. Krigen giver ubalance i udbud og efterspørgsel, og priserne stiger. Ikke alene er priserne på solsikkeolie gået voldsomt i vejret, mange steder er den umulig at få fat i. Den flaske med – må jeg indrømme ikke specielt ædel – solsikkeolie, jeg har fundet bagest i skabet fra et for længst glemt friturestegt måltid, repræsenterer nu en helt anden værdi, end da jeg købte den.
Del: