Bæroptimisme. Nye supermarkedsvenlige jordbærsorter erstatter de gamle, og den fortryllende smag, som danskerne husker fra deres barndom, er ved at forsvinde. Men der findes stadig jordbær, der kan få folk til at græde af lykke.

Smagen af sommer lever endnu

Illustration: Peter Wandel

Den sidste del af køreturen er et langstrakt tæppe af græsmarker med lyngfarvede blomsteraks svajende i takt til vinden. Det er ren guldalderstemning forbi lindealleer, bindingsværk og hen over små bakker, som ingen på kommunen gudskelov har besluttet at rette ud. Det giver rustjebanesug i kroppen, når man kører hen over dem. Poesien i landskabet giver også sug i maven. Jeg havde glemt, der var så pænt på Djursland.

Det er nu ikke for at beundre udsigten, at jeg har kurs mod den lille by Fjellerup på Jyllands næseryg. Det er arbejdet, der kalder – eller rettere jagten på den gode jordbærsmag. For et par uger siden kunne vi her i Weekendavisen fortælle, at jordbæravleren er en truet art, og at nye jordbærsorter, der egner sig til liv i supermarkedet, erstatter de gamle velsmagende sorter. Jordbærsæsonen er forlænget fra tidligt forår til sent efterår ved hjælp af dyrkning i tunneler. Men smagen, som vi kender fra vores barndom, er i fare.

siwu
Signe Wulff (f. 1979) er cand. mag. i fransk og moderne kultur og kulturformidling og blandt andet forfatter til 'I køkkenet med Karen Blixen'. Signe Wulff er især optaget af alt, der rører sig i den kulinariske verden og skriver til kultursektionen om mad, vin, og de oplevelser, gastronomien bringer med sig.

Andre læser også