Køkkenslaver. Hvad koster det at drive verdens bedste restauranter? Lønfusk, usikkerhed og trusler, fortæller en lang række udenlandske kokke fra Københavns fineste køkkener. Restaurant Noma beklager og ændrer sin praksis.

Nyt nordisk griseri

»Her skal du bruge skeen og grave dybt, så du får det hele med,« anbefaler tjeneren, den eneste lyshårede på arbejde i Sanchez på Istedgade i København denne onsdag. Man forstår, hvorfor den delvist Noma-ejede mexicanske restaurant længe har været blandt byens hippeste. I den dybe suppetallerken finder jeg muslinger, olier, dansk Gran-ost, men jeg ser mest over spisebaren for at spejde efter stemningen bagest i det åbne køkken. Hvad foregår der bag den prægtige bar?

Det spørgsmål stilles hyppigt for tiden. Fine dining-afdelingen af den danske restaurationsbranche står ved en paradoksal skillevej lige nu. Aldrig har den haft et bedre renommé udadtil, og aldrig har den haft et værre omdømme indefra:

jebe
(f. 1996) er Europakorrespondent med base i Budapest, Ungarn. Han skriver mest af alt reportager, interview og analyser om europæiske forhold, kulturliv og litteratur, og portrætter af mennesker, han af meget varierende årsager er optaget af. Uddannet cand.mag. i retorik fra Københavns Universitet med studier i filosofi og statskundskab på American University i Washington DC. Forfatter til 'De vingeskudte – Nye europæiske erkendelser' (2023).

Andre læser også