Et kulinarisk bandeord – una bestemmia culinaria – er sovsen alla bolognese blevet kaldt. »Kødsovs« hedder den prosaisk på dansk, og her ligger vel noget af forklaringen på, at så mange italienere har et anstrengt forhold til denne sovs, som vel er en af de mest udbredte pastaakkompagnementer, ikke bare i Italien, men i høj grad også i udlandet, hvor der synes at herske en udbredt mening om, at hvor svært kan det være at bikse en bolognese sammen. Resultatet er ofte en alt for forudsigelig katastrofe og et mareridt for sagesløse italienere i udlandet, som måske er blevet budt på middag hos velmenende værter. Går det helt galt, er der ikke engang kød i sovsen, men bare ketchup på bordet. Heraf bandeordet.

Noget ganske andet er naturligvis at opsøge sovsen hjemme ved kilden i den vellystne, madglade by Bologna med de svajende middelaldertårne og de uendelige søjlegange, der indimellem afbrydes af storslåede pladser. »Bologna er en gammel kone med bløde hofter, barmen hvilende på sletten og bagdelen i bakkerne,« skrev den lokale poet Francesco Guccini. Et henrådnende, sensuelt stilleben med en appetit, som var hvert måltid det sidste.

Fortsæt uden at betale en krone

Få adgang til artiklen, vores nyhedsbreve og mange flere login-fordele.

Se mere