Falsificeret. Alle ved, at fastfood er usundt, men hvad med det langtidsholdbare toastbrød? Stort studie antyder, at ikke alle ultraforarbejdede fødevarer er lige slemme.
Ultraforarbejdet angst
I Falsificeret udfordrer vi hver uge vedtagne sandheder, afliver forældet viden og ser på fusk og fejl i forskningens verden.
Det, vi troede, vi vidste
Når ansvaret for livsstilssygdomme som diabetes, kræft og hjertesygdomme skal placeres, rettes pegefingeren ofte mod såkaldt ultraforarbejdede fødevarer. Betegnelsen dækker over industrielt fremstillede madvarer, der er fulde af kosmetiske tilsætningsstoffer og ingredienser som vallepulver og maltodextrin.
De kan være svære at udpege i supermarkedet, for de tæller ikke bare åbenlyst usunde madvarer som chips og fastfood, men spænder over kategorier som brød, yoghurt og morgenmadsprodukter, der umiddelbart fremstår sunde. I flere studier ser de ultraforarbejdede fødevarer ud til at øge risikoen for eksempelvis diabetes, kræft og hjertesygdomme.
Nu har et internationalt forskerhold ved WHOs agentur for kræftforskning, IARC, set nærmere på sammenhængen ved at gennemgå kostvaner hos lidt over 250.000 europæere og følge deres helbred over tid.

Det, vi ved nu:
Studiet er bragt i tidsskriftet The Lancet, og det bekræfter, at ultraforarbejdede fødevarer øger risikoen for multimorbiditet, altså at udvikle mindst to kroniske sygdomme. Men der er store forskelle mellem de forskellige ultraforarbejdede madvarer: De værste er kødprodukter som for eksempel pølser samt sodavand og læskedrikke, efterfulgt af sauce, dressing og dyppelse. Derimod finder studiet ingen øget sygdomsrisiko for brød, kiks og morgenmadsprodukter, og heller ikke færdigretter, plantebaserede køderstatninger, is og andre industrielt fremstillede desserter viser tydelige forbindelser i forskernes tal.
Derfor mener forskerne bag studiet, at »ultraforarbejdede fødevarer« er for bred en betegnelse, og at vi skal være bedre til at skelne mellem de forskellige typer af forarbejdede madvarer.
Men …
Studiet er ikke en frikendelse af ultraforarbejdede fødevarer som sådan, og forskerne råder stadig til at begrænse sit indtag af industrielt fremstillede madvarer med en masse E-numre på ingredienslisten. Men man behøver ikke undgå dem fuldstændig. fogh
The Lancet, 13. november 2023
Del: