Byggesten. Årets vindere af Nobelprisen i kemi har brugt kunstig intelligens til at aflure proteiners struktur. 

Styr på proteinerne

Nobelprisen i kemi gik i år til tre forskere for deres arbejde med proteiners struktur. Biokemikeren David Baker fra University of Washington, Seattle, modtog den ene halvdel af prisen for at have udviklet metoder til at skabe nye proteiner med helt nye funktioner, mens den anden halvdel af prisen blev delt mellem den britiske datalog Demis Hassabis og den amerikanske kemiker John Jumper for at have brugt kunstig intelligens til at forudsige den tredimensionelle struktur af proteiner. De arbejder begge for Google DeepMind i London.

Dagen før blev forskningen i kunstige neurale netværk belønnet med Nobelprisen i fysik, hvor begrundelsen blandt andet var, at det havde muliggjort udviklingen af programmet AlphaFold, som har ført til et spektakulært gennembrud i forudsigelsen af proteiners struktur – et problem, som biokemikere har arbejdet på i over 50 år. Dermed pegede fysikprisen direkte mod kemiprisen, for AlphaFold er netop det program, som Hassabis og Jumper har udviklet, og som nu har forudsagt strukturen af næsten alle de 200 millioner kendte proteiner.

jopp
Jens Olaf Pepke Pedersen (f. 1958) skriver om naturvidenskab, især om klima, geofysik og rummet. Han er cand.scient, ph.d. i fysik og seniorforsker på Institut for Rumforskning- og teknologi på DTU, hvor han forsker i klimaændringer og arbejder med anvendelse af satellitdata især i Arktis. Han har tidligere arbejdet på Aarhus og Københavns Universiteter, det europæiske forskningscenter CERN i Geneve samt på flere amerikanske universiteter. Han er redaktør af fysik- og astronomitidsskriftet Kvant og har modtaget Det naturvidenskabelige Fakultets formidlingspris på Københavns Universitet. I 2017 vandt han prisen for årets danske forskningsresultat efter en afstemning på videnskab.dk.

Andre læser også