Forskerklumme. Ananassen smager sandsynligvis helt anderledes i dag, end den gjorde for 400 år siden.
Smagen af ananas
Vi siger ofte, at frugt, grønt og kød smagte bedre i gamle dage. Ser man bort fra indlysende nostalgiske fornemmelser, er det utvivlsomt rigtigt, at den måde, vi fremstiller fødevarer på nu til dags, er meget anderledes end før, og at det påvirker smagen. Sikkert er det også, at de sorter og varieteter, vi dyrker nu, er anderledes end tidligere, ligesom generne i velkendte råvarer som for eksempel tomater er ændret i tidens løb, og at nogle er faldet ud, så aromastoffer er forsvundet.
Men ét er, hvad vi måske individuelt kan erindre og skelne af smage og aromaer i løbet af et liv; noget andet er, hvordan maden smagte for mennesker århundreder tilbage, og om vi kan forstå deres eventuelt nedfældede beskrivelser af smage og lugte. Her tilbyder ananas et godt bud på et svar.
Del: