Diæt. Kan topatleter præstere bedre, hvis de holder sig fra brød, ris og kartofler? Nej, snarere tværtimod, konkluderer to danske forskere, der har gransket den samlede videnskabelige litteratur om kulhydrater og elitetræning.

Rugbrødsmotorens triumf

Det er ofte marginaler, der skiller vinder og taber i elitesport. Det gælder ikke mindst inden for »hurtigst, højest, længst«-idrætsgrene som løb, cykling, svømning og triatlon, hvor atleterne konstant er på jagt efter genveje, der kan optimere deres udholdenhed og styrke. De seneste ti-femten år har en af disse genveje været kostændringer. Flere studier har nemlig vist, at den akutte effekt efter udholdenhedstræning kan øges, hvis træningen gennemføres med lav kulhydrat- eller sukkertilgængelighed i musklerne.

Konkret har man påvist, at der sker en større aktivering af de signalveje, der normalt er involveret i opbygningen af en udholdende muskel, når musklens kulhydratindhold er lavt under træning. Herved opstår der en stress i muskelcellen, som antages at gavne atleter, der dyrker konkurrencer af typisk mere end en times varighed.

Andre læser også