Generation Z. Unge mænd og kvinder bliver mere og mere politisk uenige – men de kan godt forelske sig alligevel, viser forskers analyse.

Kærlighed på tværs

Unge mænd og kvinder glider længere fra hinanden på det politiske spektrum – tendensen er påvist i adskillige lande, også Danmark, fordi kvinder trækker mod venstre og mænd en smule mod højre. 

Når vi samtidig ved, at modsætninger ikke længere mødes, men at de fleste tværtimod søger partnere, der minder om dem selv, er det let at forestille sig, at kønnenes politiske uenighed vil føre til en romantisk katastrofe: I en tid med et allerede højt antal singler vil de unge få endnu sværere ved at finde kærligheden.

Men som et raffineret plottvist i en romantisk komedie antyder tal fra Australien nu, at kærligheden nok skal finde vej alligevel. 

I et indlæg hos videnskabsmediet The Conversation er ph.d.-studerende Intifar Chowdhury fra Flinders University dykket ned i data fra The Australian Election Study for at undersøge, hvor mange der egentlig danner par med en, der har et andet politisk ståsted. 

I perioden fra 1996 til 2022 er australierne efter hvert valg blevet bedt om at placere både sig selv og deres partner på en højre-venstre-akse.

Det viser sig, at særligt de unge ofte forelsker sig i én, de ikke deler politisk overbevisning med. Mens det er mest udbredt at være enig i sin kærestes politiske holdninger i generationen født mellem 1930 og 1945 samt blandt babyboomerne og Generation X, er det blandt millennials 61 procent og blandt Generation Z hele 95 procent, der dater på tværs af det politiske spektrum. 

Det har gjort, at det i dag er næsten 50 procent af parforholdene i Australien, der består af politisk umage parter, mens det kun gjaldt 41 procent i 1996.

BETYDER DET, at nutidens unge er blevet mere tolerante over for andre holdninger end deres egne? 

Det er muligt, skriver Intifar Chowdhury, men en del af forklaringen kan også være, at de unge føler sig mindre knyttet til specifikke partier og orienterer sig mere efter mærkesager. De skifter oftere parti fra valg til valg og kan indtage både højre- og venstreorienterede standpunkter, afhængigt af emnet. 

Derfor er det ikke så vigtigt, om en kæreste lige sætter kryds ved det rigtige parti, som at man står på samme side i de kampe, man finder vigtigst – om det så er klima, frihedsrettigheder eller dyrevelfærd. 

Den udlægning bliver bakket op af tal fra undersøgelsen, der viser, at dem, der føler størst tilknytning til et bestemt politisk parti, også er mere tilbøjelige til at have en fælles holdning i parforholdet.

Visse forbehold må tages: Vælgerundersøgelsen har kun tal for etablerede par, og ikke hele Generation Z er med, fordi alle ikke var fyldt 18 endnu. Der er heller ingen garanti for, at de samme resultater ville kunne findes i Danmark. Men det giver da et lille håb om, at kærligheden nok skal overvinde de politiske skel.