Falsificeret. Da Donald Trump flyttede fra Twitter til Truth Social, mistede han millioner af følgere. Men det betød ikke, at han fik mindre opmærksomhed.

Færre følgere, mere opmærksomhed

I Falsificeret udfordrer vi hver uge vedtagne sandheder, afliver forældet viden og ser på fusk og fejl i forskningens verden.

Det, vi troede, vi vidste

Donald Trump var en flittig bruger af Twitter (det nuværende X), og da hans profil på mediet blev lukket 8. januar 2021, efter stormen på Kongressen to dage tidligere, havde han næsten 88 millioner følgere.

I februar 2022 lancerede Trump i stedet sin egen sociale platform med navnet Truth Social, hvor han indtil nu dog kun har samlet omkring syv millioner følgere. En undersøgelse i 2022 viste desuden, at kun omkring en fjerdedel af amerikanerne havde hørt om Truth Social, og kun to procent fik deres nyheder derfra. 

Man kunne tro, at lukningen af Trumps Twitter-profil ville betyde, at han fik mindre opmærksomhed og omtale. Men det er ikke tilfældet, viser en ny undersøgelse.

Det, vi ved nu

Truth Social er fortsat et nichemedie, men alligevel ser det ud til, at Trump faktisk var bedre til at tiltrække sig medieopmærksomhed på Truth Social under midvejsvalget i 2022, end han var på Twitter under præsidentvalget i 2016.

For selvom Trump ikke har så mange følgere på Truth Social, så følger journalisterne til gengæld godt med og er meget flittige til at referere, hvad de læser. 

Mens der under valgkampen i 2016 i gennemsnit var 13,6 omtaler dagligt i medierne, som nævnte Trumps aktivitet på Twitter, så var der under valgkampen i 2022 i gennemsnit 27,5 daglige medieomtaler, der nævnte hans aktivitet på Truth Social.

Men ...

Trump var således god til at tiltrække sig opmærksomhed, men til gengæld var medierne mere kritiske over for hans udfald, og antallet af omtaler, der direkte gengav Trumps indlæg, faldt fra 4,9 om dagen fra Twitter i 2016 til blot 0,4 om dagen fra Truth Social i 2022. 

Undersøgelsen viste også, at den store interesse for Trump på Truth Social især var drevet af medier på højre- og venstrefløjen, mens de mere centrumorienterede medier var mindre interesserede i hans »sandheder«.    jopp

Phys.org, 1. maj