Satellit. Provestlig kandidat overbevisende vinder af det tjekkiske præsidentvalg.

General vandt i Tjekkiet

Den 61-årige general Petr Pavel bliver Tjekkiets næste præsident. Han vandt overbevisende lørdagens valg med 58 procent af stemmerne mod 42 procent til modkandidaten, mangemilliardæren Andrej Babis, der var landets premierminister i årene 2017-21.

Pavel, der har været stabschef for den tjekkiske hær og formand for NATOs militære komité, blev – trods sit tidligere medlemskab af kommunistpartiet – set som den mest provestlige af de to kandidater. Han er markant tilhænger af støtten til Ukraine og af Tjekkiets yderligere integration i EU, blandt andet ønsker han Tjekkiet optaget i møntunionen.

Babis, derimod, førte valgkamp på den påstand, at Pavel som præsident ville sende tjekkiske soldater ind i Ukraine – men den købte tjekkerne altså ikke. Valgdeltagelsen var rekordhøj: 70 procent.

Den tjekkiske præsident har overvejende en symbolsk rolle, men med en vis indflydelse på udenrigspolitikken. Pavel afløser den siddende præsident, Milos Zeman, der mest har gjort sig bemærket ved sit heftige alkoholindtag, med udgangen af marts.